{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks mehed ei oska lahku minna?

 Erinevalt naistest, ei jätku meestel peaaegu kunagi piisavalt julgust suhte lõpetamiseks. Või siis teevad nad seda liiga järsult. ...

 Erinevalt naistest, ei jätku meestel peaaegu kunagi piisavalt julgust suhte lõpetamiseks. Või siis teevad nad seda liiga järsult. Kes või mis selles süüdi on? 

 


 
"Ãœhel päeval koju jõudes, leidsin ma elutoa laua pealt lennukipileti New York'i. Kui ma küsisin mehe käest selgitust, ütles ta, et ta on kohtunud ühe naisega ja otsustanud temaga kokku kolida.", räägib 44-aastane Anne, kellele see tuli otsekui välk selgest taevast peale 12 aastast abielu. 

"Mina sain mehelt lihtsalt kirja, milles ta mulle teada andis, et ta oli küll minuga väga õnnelik, aga tema elus on nüüd keegi teine. Lõpetuseks soovis ta mulle veel kõike head ja ütles, et ma olen väärt paremat kui tema. " - selline on 37-aastase Julie lugu, kelle mees ta maha jättis vaevu peale aastast kooselu. 

"Mees oli juba pikemat aega vait olnud, mitu nädalat lausa. Ma katsusin panna teda rääkima, aga asjatult. Lõpuks ta siis tunnistas, et ta peab ära minema, kolib ühe sõbra juurde oma asjadega kuni saab asjades selgust. Ta ei tulnudki tagasi ega andnud ka ühtegi teist selgitust,", on 35-aastase Corinna lugu, kelle suhe sai läbi peale kahe aastast kooselu. 

Kõik need lood näitavad selgelt, kui raske on meestel oma tõelistest tunnetest rääkida. Nad ei oska rääkida asjadest otse. Vähemalt väidavad seda psühhoterapeudid, kelle juurde tulevad mehed kõige viimasel hetkel nõu pidama ja ka siis ei tunnista nad iialgi, et neil on probleeme, vaid kõige sagedamini on konsulteerimise põhjuseks hoopis stress ja ärevus. Alles peale mitmendat visiiti tuleb tõde päevavalgele, mil nad spetsialistile tunnistavad, et nad ei tunne end kodus enam hästi ja tahavad ära minna. 

 

 

Meie ühiskonnas on mehed harjunud tegutsema. Nad otsivad tulemusi, midagi käegakatsutavat ja konkreetset. Ent lahkuminek võrdub ebakindluse ja probleemidega. Ilmselt see on ka põhjuseks, miks nii paljud mehed ei oska lahku minna või leiavad kohe endale uue kaaslase olles alles eelmisest lahku läinud. 

 

Mees ei oska emast eraldi elada

Psühhiaatrite sõnul ei oska mehed üksi elada. Nad kardavad tühjust, sest see tuletab neile meelde elu ilma emata. Väike poisike usub, et ema on tema jaoks kõik ja ta ei suuda ilma emata elada. Alles hiljem saab talle selgeks, et ta eksis. See tekitab temas mingil määral ärevust ja masendust ent samas ka on kergenduseks. Tavaliselt leiab see aset siis, kui poiss märkab, et ema tunneb suuremat huvi tema isa ja mitte tema vastu. Kui aga isa on eemal ja ema tegeleb liiga palju oma pojaga, siis jääbki poiss uskuma, et tema ongi oma ema partner. Ema aga maha ei jäeta. Selle tõttu on tal hiljem väga raske oma naist maha jätta. 

Tal on raske otsusele jõuda, mida ta tegema peaks, sest ta tunneb kord süütunnet, siis jälle soovi asjad pakkida. Samal ajal ei tee ta midagi ja jääbki ootama, naine aga tegutseb. Mehed räägivad harva soovist ära minna. Nad muutuvad enne agressiivseks või hakkavad naist provotseerima, käitudes teinekord isegi lapsikult. Sageli süüdistavad nad naist selles, et nende suhe ei toimi. 

 

 

"Ma katsun alati nii asjad seada, et naine jätaks minu maha selle asemel, et mina peaksin asjad pakkima," selgitab 27-aastane Marek : "Selle jaoks pean ma mängima tõelist lurjust mõnda aega ja olema viimane tõbras kodus. See ei tee mulle just au, aga vähemalt toimib."

31-aastane Jaak on elanud naisega koos kümme aastat ja on väikese poja isa: "Ma tahaks kõik sinnapaika jätta ja kaduda, kus seda ja teist vähemalt 20 korda aastas. Aga ma ei suuda! Naine aga on juba kaks korda kohvrid pakkinud ja läinud mujale järele mõtlema. "

Psühholoogide sõnul mõtlevad mehed teistmoodi kui naised : "Meie tänapäeva maailmas juhivad naised suhet. Naised otsivad taga oma õnne, otsivad seksuaalset ja sentimentaalset rahulolu ja on iseseisvamad kui kunagi varem. See ongi põhjuseks, miks naised ei kõhkle : kui vaja, pakivad nad asjad ja lähevad ära, juhul, kui nende tingimusi ei täideta."

 


Suhtlemisraskused

Mehed aga mõtlevad ikka nii nagu vanasti ja arvavad, et kui suhte alguse võrgutamise ja flirtimise etapp on läbi saanud, pole neil vaja enam pingutada. Sellepärast jõuab neile liiga hilja kohale, kui asjad paigast ära on ja nende esialgne plaan ei toimigi. Liiga hilja. Asjad võivad muutuda üksnes siis, kui mehed muutuvad ise nõudlikumaks ja panevad paika omad reeglid. 

Mehed teeksid hästi, kui nad õpiksid lahku minema, selle asemel, et ära joosta. Mees, kes läheb korraga ja täiesti ootamatult ära, ei võta isegi aega, et selgitada kaaslasele põhjuseid, mis teda ajendavad. Mehed kardavad naisi veelgi rohkem kannatama panna. Kui mees läheb ära, kaks kätt taskus, ei jäta ta kaaslasele võimalustki ennast  kaitsta ega öelda, et ma ei ole nõus sinuga ja sina oled ju ka süüdi. Vaikus aga tapab ja tekitab ebakindlust. Naisel on hiljem väga raske oma elu uuesti üles ehitada, sest ta jäetakse ju mingis mõttes täiesti üksi. 


Vanasti olid mehed need, kes otsustasid lahku minna

Minevikus oli mehed need, kes otsustasid lahutuse kasuks. Naistel polnud seda võimalustki. Tänapäeval, kui paar läheb lahku, on tavaliselt naine olnud algatajaks.

Kommentaare ei ole