{ads}

HIDE

Viimased

latest

Laused, mis viitavad agressiivsele suhtlemisviisile

 Alati ei anna me endale aru sellest, kuidas me teistega räägime ja millist mõju meie sõnad teistele avaldavad. Mõned laused võivad...

 Alati ei anna me endale aru sellest, kuidas me teistega räägime ja millist mõju meie sõnad teistele avaldavad. Mõned laused võivad teha väga palju haiget, eriti tundlikule inimesele. Sellist suhtlemisviisi peetakse aga agressiivseks. Seda aga keegi ju ei taha. 


 


Suhtlemine on küll iga suhte alus, ent vale suhtlemine pigem lõhub suhteid, kui hoiab inimesi koos. Me suhtleme normaalselt, kui me väljendame selgelt oma soove, mõtteid, tundeid ja vajadusi, austades seejuures ka teiste omi. 

Suhetes, mis nii hästi ei toimi ja mis on halvad, muutub suhtlemine passiivseks või agressiivseks. Kui passiivne suhtlemine ei anna edasi seda, mida inimene tegelikult öelda tahab, siis passiiv-agressiivne suhtlemine kasutab varjatud sõnumeid oma teadete edasi andmiseks, võttes seejuures agressiivse varjundi. Agressiivset suhtlemist on kõige lihtsam ära tunda, ent alati ei ole lihtne aru saada, kui sa ise oled selline, kes on agressiivne oma sõnadega teiste vastu. 

 


Agressiivse suhtlemise põhjused

Inimene, kes kasutab agressiivset suhtlemisviisi, ei ole väga empaatiline teiste suhtes ning tahab iga hinna eest, et viimane sõna talle jääks. Agressiivset suhtlemisiviisi kasutavad nartsissistid, autoritaarsed ja vägivaldsed inimesed ent mitte ainult. Iga inimene võib muutuda agressiivseks oma väljendusviisis. 

Agressiivne suhtlemisviis ei ole tingimata seotud mõne kindla isiksusejoone või vaimse tervise probleemiga. See võib olla seotud mõne olukorra, praeguse keskkonna või lapsepõlves aset leidnud traumaga. Või siis lihtsalt oma emotsioonide kontrollimisega. Mõned inimesed muutuvad agressiivseks, kui stressi tase tõuseb liiga kõrgeks või siis, kui nad tunnevad end võimetuna teistmoodi reageerima. Teised jälle kasutavad sellist suhtlemisviisi selle tõttu, et ka nendega räägiti nii. 

 


Milliseid lauseid kasutavad tihti inimesed, kes suhtlevad agressiivselt?

Kui me üldiselt oleme harjunud arvama, et agressiivne suhtlemisviis hõlmab enda alla karjumist, solvamist ja röökimist, siis tegelikult see päris nii ei ole. Ka rahuliku häälega ja ilma solvamata võib olla agressiivne. Näitkes peetakse sarkastilist suhtlemist üheks agressiivsuse vormiks, sest selle eesmärk on ju teise inimese alandamine või pilkamine. Ka see, kui sa katkestad teise inimese jutu või räägid teisest kõvema häälega, võib olla agressiivne suhtlemisviis. See, kui sa võtad sisse kaitsepositsiooni või ründad teist oma sõnadega, tekitades süütunnet, on samuti agressiivne suhtlemisviis. Samuti ähvardav kehakeel, sõrmega näitamine teise suunas on agressiivne suhtlemine. 

 


Et paremini aru saada, millele sarnaneb agressiivne suhtlemisviis, toome välja mõned tüüpilised laused :

  • "Sa oled nii rumal, et ei saa kunagi aru, isegi kui ma sulle kõik ette ära teen!"
  • "Sa oled nii saamatu, et ma pean kõik sinu eest ära tegema."
  • "Kui sa teinekord mõtleksid enne, kui sa midagi teeksid, oleks see palju parem."
  • "Ma veel panen sind kahetsema."
  • "Kõik on sinu süü."
  • "Tee mida ma käskisin!"
  • "Mind ei huvita, mida sul mulle öelda on!"
  • "Sa ei oska kunagi midagi teha. Sa pole midagi oma elus ära teinud."
  • "Ma ei ole sinuga nõus, mind ei huvita see absoluutselt, ma ei taha sind enam kuulda."
  • "Sa pead aru saama, et minul on õigus."
  • "Sa oled mulle selle võlgu!"
  • "Ma saan nagunii, mida ma tahan!"

Kommentaare ei ole