{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milliseid lauseid lapsevanem ei tohiks öelda

 Mõnikord ütleme me hetke mõjul asju, mida meil hiljem kahetseda tuleb. Psühholoogide sõnul on aga kõige tähtsam ise õigel ajal aru...

 Mõnikord ütleme me hetke mõjul asju, mida meil hiljem kahetseda tuleb. Psühholoogide sõnul on aga kõige tähtsam ise õigel ajal aru saada ja mitte korrata. Milliseid lauseid aga ei tohiks lapsevanem kasutada? 

 


 


Mõned neist lausetest võivad sulle tunduda täiesti süütutena, eriti juhul, kui sa oma lapsepõlves pidid palju neid kuulma. Ometi, ilma et me ise sellest aru saaksime täiel määral, võivad need laused teha lastele palju haiget. 


"Lõpeta nutmine!"

Nutmine on inimlik. Nutmine on normaalne. Nutmine aitab puhastuda emotsioonidest. Ütle parem lapsele, et sa oled tema jaoks olemas. Ära käsi tal oma tundeid tagasi hoida. Nii õpib laps oma emotsioone paremini tundma. See aga aitab tal paremini oma tundeid reguleerida. Kui laps õpib aga tundeid tagasi hoidma, võib kõik ühel hetkel välja purskuda.  

 

 


"Rahune maha!"

Nii ei tohi öelda, sest selline hoiak pole kunagi kedagi aidanud. Katsu parem olla mõistvam ja hoolivam. Ütle näiteks, et sa näed, et laps on vihane, murelik, hirmul. Kõigepealt katsu oma isiklike emotsioonidega toime tulla ja siis tee kõik, et lapsel aidata maha rahuneda. Laps ei oska ise maha rahuneda nii ruttu nagu sina seda tahaksid. Ta peab seda veel õppima. 


"Räägi normaalselt ja lõpeta kogelemine!"

Ka sellel ei ole mingit mõtet, kui sa hakkad last noomima. Kui laps on endast väljas, ei suuda ta ennast väljendada nii nagu peaks. Katsu parem ise olla mõistvam. Lapsel ei ole lihtne oma tundeid väljendada. Lapsevanem peab näitama talle eeskuju.

Kommentaare ei ole