{ads}

HIDE

Viimased

latest

Laused, mida manipuleerijad sageli kasutavad

 Kui sa ei taha manipuleerija küüsi sattuda, pead sa tähelepanu pöörama sellele, kuidas inimene räägib.     

 Kui sa ei taha manipuleerija küüsi sattuda, pead sa tähelepanu pöörama sellele, kuidas inimene räägib. 

 


 



Inglise keeles kasutatakse selle kohta sellist terminit nagu gaslighting. Nimetus on päris samanimelisest näidendist (1938). Näidend räägib sellest, kuidas üks manipuleerijast mees katsub oma naisele selgeks teha, et naine on mõistuse kaotanud ja lolliks läinud - kõike seda üksnes selleks, et naise tähelepanu oma kahtlastelt tegevustelt eemal hoida. 

Meie päevil kasutavad paljud inimesed ikka veel samasugust taktikat. Inimene katsub selgeks teha, et midagi sellist pole juhtunud - kõike seda selleks, et paremini olukorda kontrolli all hoida. 

 


1. "Midagi sellist pole kunagi juhtunud..." 

Inimene eitab seda, mis on juhtunud. Seda tehes katsub ta sulle selgeks teha, et sinul on hoopis mäluga probleeme ja sina saad kõigest valesti aru. Lõpuks sa hakkadki kahtlema ise ka, ent seda tehes lähed sa ainult tema mänguga kaasa. 


2. "Mis sa oled nii tundlik, mis sa võtad kõike südamesse!"

Inimene ei tee välja sellest, et ta teeb sulle haiget või solvab sind, ta tahab sulle selgeks teha, et olukord pole üldse nii hirmus nagu sina seda arvad. 

Sa hakkadki mõtlema, et sul pole õigust nii tundlik olla ja kannatadki kõik kannatlikult välja. Tegelikult oled sa aga toksilises suhtes. 


3. "Sa oled loll ja nii rumal. Teised ütlevad ka nii!"

Ta ütleb seda sulle tihti. Ta teeb sulle selgeks, et sul on vaimse tervisega probleeme ja sinust polegi midagi paremat oodata. Sul pole mõtet ka teiste loota teiste toetusele, sest tema sõnul arvavad kõik, et sinuga on midagi lahti. 

 

 


4. "Sul on halb mälu!"

Me kõik unustame mõnikord midagi, ent teisele inimesele etteheidete tegemine on psühholoogilise manipulatsiooni vorm. 


5. "Mul on kahju, kui sa arvad, et ma tahtsin sind solvata."

Inimene katsub selgeks teha, et ta on sinu poolt ja isegi kaastundlik sinu vastu, tegelikult katsub ta ainult näidata, et tema pole süüdi. 

Ta tekitab sinus tunde nagu oleksid sina hoopis süüdi ja said kõigest valesti aru. 


6. "Sa oleksid pidanud ju teadma, kuidas ma reageerin!"

Sina satud nii olukorda, kus sulle tehakse selgeks, et sina oled hoopis see, kes oleks pidanud järele mõtlema kõigepealt ja alles siis tegutsema. Ta heidab süü täielikult sinu peale.

Kommentaare ei ole