{ads}

HIDE

Viimased

latest

Eksistentsiaalne kriis

 Eksistentsiaalseks kriisiks nimetatakse seda perioodi elus, mil inimene kipub kõiges kahtlema, juurdleb pidevalt eksistentsiaalset...

 Eksistentsiaalseks kriisiks nimetatakse seda perioodi elus, mil inimene kipub kõiges kahtlema, juurdleb pidevalt eksistentsiaalsete probleemide kallal ja mil lihtsalt kõik tundub paigast ära olevat. Ent millised märgid viitavad eksistentsiaalsele kriisile lisaks sellele, et inimene ise ei tunne ennast hästi? 


 

 



Mis on eksistentsiaalne kriis? 

Nagu nimest võib välja lugeda, võib eksistentsiaalne kriis tekkida ükskõik millisel eluhetkel ja puudutada kõiki inimesi. Eksistentsiaalset kriisi iseloomustab üldine halb enesetunne, mis on pigem psühholoogilist laadi. Inimene hakkab oma elu üle järele mõtlema, kõiges kahtlema - kaasa arvatud oma valikutes - samuti oma väärtuses ja eksistentsis. Inimene kaotab otsekui suuna ja elu mõtte, tulevikule mõtlemine tekitab temas raskusi, ta ei tea, mida ta õieti teha tahaks, kuhu ta minna tahaks. Kõik seni tehtud otsused tunduvad korraga valed. 

 


Millised märgid viitavad eksistentsiaalsele kriisile? 

  • Mõttemuster : "Kes ma olen? ", "Mida ma siin teen õieti?", "Miks mina, miks minuga?", "Mis selle elu mõte üldse on? ". Kõik, mis seni tundus selge, kaotab nüüd mõtte. 
  • Enesekindluse langus. Eksistentsiaalse kriisiga kaasneb madam enesehinnang. 
  • Pessimism, eriti selles punktis, mis puudutab tulevikku. 
  • Inimene hakkab uskuma, et on minevikus valesid valikuid teinud. 
  • Ãœldine halb enesetunne. Tunne nagu oleks kõik korraga paigast ära ja miski ei lähe enam nii nagu peaks. 
  • Tujumuutused. Ãœhel hetkel on inimene motiveeritud, siis korraga tunneb kurbust ja masendust. 
  • Uneprobleemid
  • Rahulolematus. See ei loe, kui hästi inimesel on elus läinud ja kui palju ta on suutnud ära teha, korraga pole miski enam nii nagu peaks tema enda arvates. Kõik tundub vale ja mõttetu. 
  • Iseendasse sulgumine. Inimene tahab mõtelda, olla üksi, et saada paremini aru, eemalduda teiste pilkude ja arvamuste eest. 

 

 

Mis on eksistentsiaalse kriisi põhjustaks? 

Tavaliselt tekib eksistentsiaalne kriis peale mõnda märkimisväärsemat sündmust, mis seab kõik valikud kahtluse alla. Selleks võib olla kolimine, lahutus, lein, avarii, haigus, pealesunnitud üksildus või siis tööalased probleemid. Sageli on selleks põhjuseks mõni ootamatu sündmus. 

 

Kuidas sellisel puhul toimida? 

Et sellest välja tulla, tuleb kõigepealt aru saada, mis eksistensiaalse kriisi vallandas. Kui inimene on omadega aga täiesti läbi, kui eksistentsiaalne kriis rikub juba tema era- või tööalast elu, kui inimene magab halvasti, kui ta on kaotanud kontrolli enda üle ja tal on raske tulevikku planeerida, tuleb pöörduda spetsialisti poole. 

Kommentaare ei ole