{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjus, miks elukaaslased tekitavad naistes suuremat stressi, kui lapsed

 Värsked uuringud näitavad, et mehi, kellel on nartsissistlik isiksusehäire, on palju rohkem, kui naisi. Kõige rohkem kannatavad se...

 Värsked uuringud näitavad, et mehi, kellel on nartsissistlik isiksusehäire, on palju rohkem, kui naisi. Kõige rohkem kannatavad selle all aga nende elukaaslased ja pereelu.

 


 



Psühhoterapeut Carole Lambert kirjutas ajakirja Psychology Today veergudel, millist mõju avaldab patriarhaalne kasvatus pereelule. Ta selgitas, et värsked uuringud on välja selgitanud, et meeste hulgas on nartsissistide arv palju suurem, kui naiste hulgas. Nartsissistlikud isiksusehäired tõstavad aga koduvägivalla riski. Psühholoog rõhutab, et selle tõttu on väga oluline vaadata üle, kuidas me oma poegi kasvatame ja arendada neis empaatilisust, et luua neile seeläbi kõik tingimused, et nad saaksid tulevikus õnnelikuks olles normaalses suhtes.

 

 


Mehed võivad paista nõrkadena

Uuringud selgitasid välja, et just meeste seas on nartsissistlik isiksusehäire kõige rohkem levinud. Nartsissism aitab küll tõsta inimese enesehinnangut ent on tõeliseks väljakutseks inimese lähedastele. Enamik nartsissiste on pidanud juba lapsest saati tõestama teistele, et nad on piisavalt mehed, kasvades patriarhaalses peres. Selline kasvatus oli toksiline ka nartsissistile endale, sest ta ei tohtinud välja näidata, et ta on nõrk.


Partnerina peab nartsissist õppima, kuidas olla empaatilisem

Täiskasvanud inimese madal empaatiavõime tulebki sellest, et inimene on õppinud oma tundeid alla suruma ja elab selle tõttu pideva närvipinge all. Ärritumine aitab tal kaitsta ennast kõikide emotsioonide eest, mille tõttu ta võib paista nõrgana. Empaatia on võime mõista emotsionaalselt seda, mida teised tunnevad. Selleks, et olla empaatiline, peab meil olema oskus reguleerida oma isiklikke tundeid. Ainult siis, kui inimene suudab mõista oma tundeid ja tänu sellele mõista ka oma lähedaste emotsioone, võib ta elada õnnelikult oma lähedastega. 

 

 

Oskamatus suhelda ja madal empaatiavõime muutuvad aga suureks koormaks elukaaslasele, kes peab sellise inimesega elama. Just see on põhjuseks, miks tihti ärrituvad ja emotsionaalselt tasakaalutud elukaaslased tekitavad suuremat stressi naistes, kui lapsed. Kui inimene õpib aga oma tundeid reguleerima ning katsub oma partnerit paremini mõista, paraneb ka tema suhe. Samuti on lastel inimene, kellest eeskuju võtta. Kokkuhoidvad lapsevanemad aga aitavad oma lastel kasvada empaatilisemateks.

Kommentaare ei ole