{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sa lubad oma lapsel liiga palju otsustada

 Millised märgid viitavad lapsevanemale, kes lubab oma lapsel kõike teha?     

 Millised märgid viitavad lapsevanemale, kes lubab oma lapsel kõike teha? 

 


 


Psühholoog Jeffrey Bernstein'i sõnul ei pane lapsevanemad, kes lubavad oma võsukestel kõike teha, paika piire, mille tõttu laps hakkabki arvama, et talle on kõik lubatud. Psühholoog on enda sõnul kokku puutunud paljude raskustes olevate lastega, kelle vanemad on just nimelt neil liiga palju otsustada.

Lapsel tekivad raskused, kui puuduvad piirid ja reeglid, mille tõttu ta ei oskagi enam oma emotsioone ja käitumist reguleerida. Lapsevanematest, kes peaksid lapsi suunama, nõustama ja juhatama, saavad heal juhul laste sõbrad ning kaotavad lapse silmis igasuguse autoritaarsuse. Kui lapsevanem on liiga heatahtlik ega suuda kontrollida enam lapse käitumist, kaotab ta austuse lapse silmis. Lapsevanemad, kes lubavad lastel kõike teha, näevad ise ka kahetsusega, et midagi on valesti ent nad ei tea, kuidas seda olukorda muuta. 

 


Märgid, mis ei peta

Psühholoog tõi välja näited elust enesest, mis viitavad lapsevanemale, kes lubab oma lapsel kõike teha. Näiteks ütlevad mõned lapsevanemad last õigustades, et : "Kui ta ära väsib, küll ta siis magama heidab!". Või siis : "No mis ma teha saan, kui ta ei taha süüa suppi. Las ta siis sööb vähemalt jäätist. ". "Ma ei viitsi temaga vaielda nende videomängude pärast. Küll ta ise ära tüdineb ja läheb midagi muud tegema. ". "Kui saab koolis halbu hindeid, küll siis õpib ise toime tulema. ". "Ta on ju alles laps, mis siis, et ta mulle nii ütles, ma tean, et ega ta tegelikult ei mõtle seda."


Süütundega elav lapsevanem

Kõik need märgid võivad anda märku ka sellest, et lapsevanem ise on kasvanud liiga rangete ja autoritaarsete vanemate käe all ja selle tõttu ta tahabki olla oma lapse vastu parem. Või siis ei taha lapsevanem lahkhelisid lapsega ning teeb kõik, et hoida kodurahu. Kuidas ka ei ole, alati on võimalik midagi muuta, et muuta oma suhet lapsega ja pereelu tasakaalukamaks.

Kommentaare ei ole