{ads}

HIDE

Viimased

latest

Unustuste aken, kuhu tuleb panna kõik oma kõige hullemad mälestused

 Kuidas kustutada mälust seda, millele sa enam mõtelda ei taha? Kuidas vabaneda traumadest?     

 Kuidas kustutada mälust seda, millele sa enam mõtelda ei taha? Kuidas vabaneda traumadest? 

 


 



Ilmselt sooviksid paljud võimalust kustutada oma mälust kõik need hetked, mis on teinud häbi või haiget. Hetked, mis võivad saata meid lapsepõlvest saati. Uus meetod võimaldab meil seda teha. See meetod kannab nime "Unustuste aken" ja aitab meil kustutada oma mälust halvad mälestused.



Unustuste aken, kus on kõikide halbade mälestuste koht

Tegemist on artikliga, mis avaldati väljaandes Nature Communications ning millest tutvustati unustuste akna meetodit, mis aitab kustutada alateadvuslikul moel kõik halvad mälestused, täites oma pea teiste mälestustega. Hipokampus on ajus see osa, mis on seotud informatsiooni salvestamisega lühiajalisest mälust pikaajalisse mällu. Just seal ongi peidus saladuse võti, sinna tulebki luua ajutine aken, kuhu lükata kõik mälestused, mida sa enam ei taha. 

Selle teooria testimiseks kasutasid teadlased sellist meetodit, mida kutsutakse "Think/No-think" (TNT). Eksperimendi läbiviibimisel osalesid 48 vabatahtlikku, kes pidid kas meenutama või mälust kustutama ühe mälestuse. Tulemused näitasid, et osavõtjatel oli hiljem raskem meenutada halbu mälestusi. Seega andis "mäluaugu" tekitamine väga häid tulemusi. 

 

 


Unustamine - hea või halb?

Teadlaste jaoks on tegemist suure avastustööga, sest see aitab traumeeriva sündmuse läbielanud inimestel kustutada oma mälust traumeeriv sündmus ja luua asemele kindel ning turvaline paik. 

Kõik psühholoogid aga seda seisukohta ei jaga. Kliiniline psühholoog Johanna Rozenblum ütleb, et psühholoogide töö ei seisne selles, et võtta ära tükk inimese elust, ükskõik, kui traumeeriv see siis ka ei ole. Vastupidi, psühholoogid aitavad inimesel õppida selle sündmusega elama ja seejärel vabaneda koormast ning kannatustest nii, et sündmusele mõtlemine ei mõjuks enam traumeerivalt. 


Mida teie arvate, on see hea või halb, kui meile antakse võimalus unustada kõik halvad mälestused?

Kommentaare ei ole