{ads}

HIDE

Viimased

latest

Õige küsimus, mis aitab sul teada saada, kuidas su lapsel tegelikult koolis läheb

 Kui sa tahad teada, kuidas su lapse koolipäev tegelikult möödus, tuleb sul talle esitada üks küsimus.       ...

 Kui sa tahad teada, kuidas su lapse koolipäev tegelikult möödus, tuleb sul talle esitada üks küsimus. 

 

 


 

 


Kui laps koolist tuleb, on normaalne, et lapsevanem temalt küsib, kuidas koolis läks. Tavaliselt on vastus ikka sama, laps vastab lühidalt, öeldes, et kõik läks hästi või normaalselt. Nii vähese infoga on aga raske aru saada, kuidas tegelikult lood on. Ometi on olemas üks hea nipp, kuidas last rääkima panna. 

Lastepsühholoogi Fanny Guedj sõnul on loomulik, et lapsevanem tunneb huvi oma lapse päeva vastu. Paljudele vanematele valmistab muret ka see, kas tema last kiusatakse või mitte. Ka sellest lapsed sageli ise ei tule rääkima ja kui lapsevanem ise just peale ei satu, on raske näha, mis tegelikult toimub. Samuti tunneme me lapsevanematena huvi selle vastu, millised on lapse suhted sõprade ja teiste klassikaaslastega. 

Ent otsese küsimisega tavaliselt soovitud vastuseid ei saa. Esiteks sellepärast, et lapsed ei mõtle nii nagu täiskasvanud. Neil ei ole ajus välja arenenud veel jutustamise skeemi. See ei tähenda nagu nad ei tahaks rääkida, lihtsalt lapsed ei tea, kuidas seda teha. 

 

 

Selle tõttu soovitab psühholoog mitte hakata last küsimustega pommitama niipea, kui laps on koolist koju jõudnud. Parem on oodata, kui laps ise tuleb rääkima. Näiteks, kui laps tuleb näitama, mida ta tegi koolis või hakkab rääkima mingist vahejuhtumist. Just see on kõige õigem hetk küsimuste esitamiseks. Või siis samuti võib rääkida magamaheitmise ajal, sest siis on õhkkond rahulikum ja laps avatum. 

Kindlasti ei maksa küsimusi esitada liiga otse. Selle asemel, et küsida : " Kuidas su päev läks? ", tunne huvi näiteks mingite kindlate tegevuste vastu, mida klassiruumist väljaspool tehti. Mida väiksemad lapsed on, seda rohkem võimalusi on küsimuste esitamiseks. Näiteks, kui sa tahad teada saada, mida laps vahetunni ajal tegi, siis esita talle küsimus : "Kas sa läksid vahetunni ajal palli mängima või jäid sa klassi?". Kui laps on vastanud, võid sa juba esitada teise küsimuse, mis aitab sul rohkem teada saada, kuidas su lapsel koolis läheb. 


Allikas : etudiant.lefigaro

Kommentaare ei ole