{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida sa pead teadma, kui su lähedane kannatab depressiooni all

 Depressioon on kõige sagedamini levinud vaimse tervise haigustest. Depressioon puudutab igas vanuses inimesi, tekitades inime...

 Depressioon on kõige sagedamini levinud vaimse tervise haigustest. Depressioon puudutab igas vanuses inimesi, tekitades inimesel, kes selle all kannatab, pessimistliku maailmanägemuse nii iseendast, kui ümbritsevast maailmast. Depressiooni all võivad kannatada kõik - sinu sõber, elukaaslane või õde. Värskes videos selgitas üks psühholoog, mida peaksid inimesed teadma ja millega arvestama, kui nende lähedane kannatab depressiooni all. 




Teaduslike uuringute järgi kannatab depressiooni all üks inimene viiest vähemalt korra oma elus. Tegemist on sagedamini levinud vaimse tervise haigusega, mis segab üsna palju igapäevast elu ja mille põhjustajateks võivad olla erinevad tegurid. Depressioon võib tekkida näiteks suhteprobleemide tagajärjel, töökoha kaotuse järel, peale lahutust või peresiseseid konflikte. Ent depressioonil võib samuti olla geneetiline tagapõhi. Kui aga üks lähedastest peaks kannatama depressiooni all, ei ole alati lihtne teada, kuidas tuleks käituda. Oma Instagrami videos jagas Ameerika psühholoog Julie Smith soovitusi selle kohta, kuidas kõige paremini aidata depressioonis lähedast.


5 asja, mida peaksid teadma depressiooni all kannatavate inimeste lähedased 

 

 

Depressiooni ei saa valida

Depressioon ei ole masendus, mis möödub ühel hetkel. Depressioon ei ole ka kurbusehoog. Depressioon on haigus. Depressioon tekib ilma ette hoiatamata, depressioonist on raske lahti saada. Sellepärast vajabki depressiooni all kannatav inimene lähedaste toetust ning samuti psühholoogist ravi. Kui mõni su lähedastest peaks kannatama depressiooni all, on vaja kõigepealt meeles pidada seda, et ta ei ole ise seda valinud. 

 

Sinu depressiooni all kannatav lähedane peab iga päev iseenda vastu võitlema

Psühholoogi sõnul on normaalne, et depressioonis inimesel läheb teinekord mitu päeva enne, kui ta vastab su sõnumile. Või siis tühistab ta viimasel hetkel kõik plaanid. Kui see nii peaks olema, on vaja lihtsalt meeles hoida, et ta peab iga päev iseenda vastu võitlema ja see pole sinu süü. 


Depressiooni põhjuseid ei ole alati lihtne näha

Tegurid, mis võivad depressiooni põhjustada, on erinevad. On põhjuseid, mida on lihtne näha, teised aga jäävad nähtamatuks. Psühholoogi sõnul on aga tähtis meeles pidada, et see, kas sa tead või ei tea, mis depressiooni vallandas, ei ole tähtis. See ei muuda seda olematuks.  

 

 


Ära alahinda oma depressioon all kannatava lähedase pingutusi

Kui inimene on depressioonis, võib väiksemgi kohustus tunduda ületamatu mäena. Sellepärast on tähtis väärtustada iga väikest pingutust nii väike, kui see ka ei ole, selle asemel, et talle pidevalt meelde tuletada, et ta midagi ei tee ja midagi ette ei võta.


On su lähedane depressioonis või mitte - ta jääb ikkagi su lähedaseks

See, et su lähedane kannatab depressiooni all, ei tähenda seda, nagu oleks ta nüüd teine inimene. Vastupidi, ta on ikka sama inimene ent ta kannatab tõelisi piinu. Sellel ajal vajab ta sind rohkem, kui kunagi varem. 


Kuidas aidata lähedast, kes kannatab depressiooni all? 

Psühholoog jagas oma videos soovitusi, kuidas toetada depressiooni all kannatavad lähedast. Kõigepealt on täiesti normaalne, et sa ei tea, kuidas sellest üldse rääkida inimesega, kes on depressioonis. Psühholoogi sõnul ei pea sa olema terapeut, et aidata. Ent kui sa ei tea, mida sa ütlema peaksid, on parem rääkida otse. Ütle oma lähedasele, et sa muretseda tema pärast ja tahad teda aidata, aga sa ei tea, kuidas sa peaksid seda tegema. Seejärel küsi temalt, mismoodi sa teda antud hetkel kõige rohkem aidata saaksid.  

 




Kommentaare ei ole