{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sul on tegemist täieliku lurjusega

 Elus ei ole ainult häid inimesi. Mõned kohtumised, mida sa oled oma elu jooksul teinud, on pannud sind seda juba mõistma ja aru sa...

 Elus ei ole ainult häid inimesi. Mõned kohtumised, mida sa oled oma elu jooksul teinud, on pannud sind seda juba mõistma ja aru saama, et meie ümber on ka tõelisi lurjuseid. Ent kas neil niiöelda lurjustel on ka midagi ühist? Kujuta endale ette, et teadlased uurisid seda küsimust. 

 


 


Oma elu jooksul kohtud sa heade ja toredate inimestega, kes muudavad su elu ilusamaks ent samuti täielike lurjustega. Kas siis töö juures või eraelus, need ebameeldivad inimesed teavad, kuidas näidata ennast parimast küljest. Sellised kohtumised märgivad sind tavaliselt kogu eluks, jättes mälestusi, mida sa parema meelega tahaksid unustada. Ent tänu teadlastele on nüüd võimalik selgeks teha, kes on need inimesed, kes su tähelepanu, aega ja energiat ei vääri. Sest teadlaste sõnul on tõelistel lurjustel mitu ühist joont. Ameerika Ühendriikides asuva Georgia ülikooli teadlased küsitlesid oma uurimistöö raames 400 inimest, paludes neil kirjeldada seda, milline inimene on nende arvates tõeline lurjus. Kõikidest neist kirjeldustest tuli välja kolm ühist joont.

 


Tõeline lurjus on manipulaator

Manipuleerimine on esimene ühine joon, mis lurjuseid seob. Selline inimene ei kõhkle hetkegi, et kasutada salakavalust selleks, et oma tahtmist saada. Ta tõmbab haneks ja tüssab nii oma naabreid, lähedasi, töökaaslasi, kui sind. Tema käitumine muutub sõltuvalt sellest, kellega tal parasjagu tegemist on ning olukorrast, milles ta on. Kas sulle tundub, et mõni inimene räägib kogu aeg teist juttu või valetab sulle? Siis ära usalda teda nii väga. 

 


Tõeline lurjus on vastutustundetu

Tõeline lurjus usub, et temale on kõik lubatud, teda ei huvita, mida teised arvavad ega see, milliseid tagajärgi tema teod võivad põhjustada. Kõik, mis talle loeb, on tema ise. Veelgi hullem, see, et ta saab teistele halba teha või teistele närvidele käia, tekitab temas isegi teatud rahuldust, seda muidugi juhul, kui lurjusel on nartsissistlikud jooned. Ära ootagi, et selline inimene hakkaks end süüdi tunnistama või arvaks, et ta on midagi valesti teinud. Sa raiskad lihtsalt oma aega.


Tõeline lurjus on agressiivne ja impulsiivne

Kõige tipuks võib seesama manipulaator ja vastutustundetu isik sind üllatada oma agressiivsuse ja impulsiivsusega. Jah, sest lurjus ärritub ruttu, hakkab karjuma ja kasutab jõudu kohe, kui mõni olukord väljub tema kontrolli alt või ei sobi talle. Kõik need kolm ilusat omadust peaksid sind veenma, et parem on ruttu oma teed minna. 


Allikas: Brinkley M. Sharpe, Courtland S. Hyatt, Donald R. Lynam, Joshua D. Miller; “They Are Such an Asshole”: Describing the Targets of a Common Insult Among English-Speakers in the United States. Collabra: Psychology 5 January 2022; 8 (1): 32552. doi: https://doi.org/10.1525/collabra.32552

Kommentaare ei ole