{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas teiste pidev kriitika mõjub sinu enesehinnangule

      foto : pexels / Kaique Rocha   Golemi  efekt on see, ...

 

 

 

foto : pexels / Kaique Rocha

 

Golemi  efekt on see, mille tõttu negatiivsed mõtteid on ühel hetkel nii palju, et nad muutuvad meie reaalsuseks. Selline mõtlemisviis võib teha aga väga palju halba nii töö juures, kui ka eraelus. 

Näiteks teiste inimeste (ülemus, vanem, sõber, elukaaslane...) pidevad märkused ja kriitika võivad avaldada väga halva mõju enesehinnangule. Inimene hakkabki ise lõpuks uskuma seda, mida talle öeldakse. Ja hakkabki mõtlema nii, et ju ta siis ongi nii rumal, saamatu, ei oska ega tea midagi, teistest halvem jne. Ja sellise mõtlemisega kaasnevad vastavad teod. Kui need inimesed, kes on sinu silmis tähtsad, sind iga päev alavääristavad,  hakkad sa ise ka sellesse uskuma, mida nad ütlevad ja usudki, et nende etteheidete on tõepõhi all. 


Golemi efekt

Golemi efekt seisneb idees, et see, mida teised sinust mõtlevad,  hakkab sind mõjutama. Inimene hakkab uskuma seda, et see, mida teised temast arvavad, ongi tõsi (ehkki tegelikult on see täiesti vale). Kui keegi, keda sa hindad, arvab, et sa oled halb, järelikult sa oledki halb. Teiste negatiivse arvamuse tõttu on inimese tulemused ka halvemad ehkki ta on võimeline palju enamaks. See aga, kes teist alaväärtustab, ei ole ise teadlik oma sõnade mõjust, vastasel korral oleks ju tegemist kiusamise ja manipulatsiooniga. Enamik sellistest inimestest on lihtsalt õppinud nii elama ega arva, et nad teeksid midagi valesti. 

 

 

 


Kuidas toimib Golemi efekt töö juures? 

Golemi efekti töö juures on näha, kui ülemus alahindab oma alluvate tööd ja alluvad võtavad kõike isiklikult, mida ülemus neile ütleb. Kui ülemus pidevalt oma töötajaid alavääristab, öeldes neile, et nad on saamatud ja oskamatud, kui ta kogu aeg kõike üle kontrollib, siis on loomulik, et alluvad hakkavadki uskuma, et nad ei  saa mitte millegagi hakkama ja neil puuduvad piisavad oskused. Kusjuures, kui ülemus pidevalt pahur on, on ka alluvad tavaliselt samasugused.


Kuidas toimib Golemi efekt paarisuhtes? 

Tegemist on negatiivse platseebo efektiga : inimene usub, et suhe ei toimi ja see ei toimigi. Kui su kaaslane ütleb näiteks sulle, et sa oled lohakas ja must, siis sa jäädki seda uskuma. 


Kuidas toimib Golemi efekt koolis? 

Õpetajate suhtumisest sõltub palju, kui mõni õpetaja peaks ütlema lapsele, et temast ei saagi kunagi asja, siis peaksid vanemad midagi ette võtma, et Golemi efekt ei jõuaks juurduda lapse peas ja laps ei hakkaks uskuma, et ta ongi rumal. 

 

 

 


Näited Golemi efektist : 

Paarisuhtes : sinu elukaaslane ütleb sulle, et sa oled lohakas ja ei oska kodu korras hoida. Sa hakkadki nägema enda ümber ainult mustust ja segadust. Tavaline laua peale unustatud pliiats on märguandeks, et sa oled lohakas ja ei ole osanud asju omale kohale panna ehkki su kodu on pigem korras. 

Lasteaias : uuringud on näidanud, et kasvatajad kallistavad rohkem tüdrukuid, kui poisse ehkki nad ise arvavad, et kohtlevad neid võrdselt. Poisid aga hakkasidki mõtlema, et nad ei vääri kallistusi nii palju, kui tüdrukud. 


Kuidas vabaneda Golemi efektist? 

Kõigepealt tuleb enesele teadvustada, et selline asi  on olemas. Kui sa oled aru saanud, millega on tegu, tuleb üle vaadata oma ootused teiste suhtes. Kui ülemus töö juures kipub alandama alluvaid ja töökeskkond ei ole kõige parem, tuleb vahetada töökohta või muutuda enesekindlamaks. Ei tohi lasta endale liiga teha, ei tohi võtta iga sõna ja tegu nagu märki enda oskamatusest. Paarisuhtes näiteks võib juhtuda, et järgmise kaaslasega sul ei ole enam samu probleeme, mida eelmine elukaaslane sulle ette heitis, sellisel puhul võib olla oli sul tegemist Golemi efektiga. Koolis peavad vanemad sekkuma, kui õpetaja kipub last alavääristama. Õpetajate suhtumisest sõltub palju,õpetaja peab endale aru andma oma sõnade tähtsusest ja jälgima seda, milliseid sõnu nad kasutavad.

Kommentaare ei ole