{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kindel märk, mis viitab spetsialistide sõnul nartsissistlikule lapsevanemale

foto : unsplash / Tadeusz Lakosta      Nartsissistliku isik...

foto : unsplash / Tadeusz Lakosta

 

 

 Nartsissistliku isiksusehäirega lapsevanem võib hävitada lapse enesehinnangu. Hea lapsevanem on see, kes on kaastundlik, empaatiline ja võimeline oma isiklikud vajadused lükkama teisele kohale. Need on omadused, mis nartsissistlikul inimesel puuduvad. Nartsissist elab nii, et kogu elu keerleb ümber tema : ümber tema vajaduste, emotsioonde ja soovide. Pole siis ka ime, et ta teeb nii oma lapsele korvamatut kahju. Nartsissistlikul lapsevanemal on raske lasta lapsel teha seda, mida laps tahab. Laps kasvab arvamuses, et ta peabki kohanema selleks, et olla oma vanemale meele järele ja teha seda, mida lapsevanem tahab. Lapsevanemast sõltub lapse emotsionaalne ja kehaline stabiilsus. Selle tõttu on lapse enda huvides see, et ta oskaks oma tundeid tagasi hoida ja leppida sellega, mis lapsevanemale rõõmu valmistab. 

 

 


Laps peab hoidma oma tundeid tagasi, et mitte häirida oma vanemat

Üks märkidest, mis viitab nartsissistlikule lapsevanemale on see, et nad ärrituvad tihti ja muutuvad pettumust tundes agressiivseks oma lapse vastu. 

See võib väljenduda läbi karjumise, äkilise vihahoo või tõsisematel puhkudel - läbi füüsilise vägivalla. See tekitab lapses häbi- ja süütunnet, kes peab kõik enda peale võtma, kui asjad ei ole läinud nii nagu tema vanem oleks seda tahtnud. 

Selle tõttu võib laps hakata varjama kõiki oma tundeid. Nartsissistlik lapsevanem võib teha häbi oma lapsele, kasutades temaga rääkimisel selliseid lauseid nagu: 

 

 

"Võta ennast kokku, ära ole nii loll/rumal/nõrk/saamatu!"

"Mida sa nutad nagu titt, kasva ometi suureks!"

Laps kasvabki sellises keskkonnas õppimata oma emotsioone, vajadusi, soove ning piire tundma. Emotsioonide reguleerimine muutub tema jaoks väga raskeks, sest talle ei ole jäetud võimalust end väljendada ja keegi pole vaevunud mõistma seda, mida ta tunneb. See võib aga hakata põhjustama probleeme tema tulevastes suhetes täiskasvanuna.

Kommentaare ei ole