{ads}

HIDE

Viimased

latest

Paarid, keda kõik suhtenõustajad kõige rohkem pelgavad

  foto : pexels / Cottonbro Studio    Suhtenõustaja ja psüh...

 

foto : pexels / Cottonbro Studio

 

 Suhtenõustaja ja psühhoterapeut Esther Perel avaldas Apple News'i podcastis, millised on kõige keerulisemad paarid, kelle nõustamisest ei tule sageli midagi välja. 


Paar - mõlemad partnerid võitlevad

Mõlemad partnerid hoiavad kiivalt kinni oma arvamusest, kumbki ei taha alla anda. Mõlemad on kaitsepositsioonil, mõlemad kuulevad teise sõnades ainult etteheiteid. Nende nägemus on väga negatiivne. Nad võitlevad teineteise vastu ja on seejuures veendunud, et kõik, mida partner ütleb või teeb on selleks, et teha veelgi rohkem halba. Mõlemad istuvad nõustaja juures üks ühes diivani otsas, teine teises, mõlemad hoiavad oma nägemusest kinni ega ole nõus järeleandmisi tegema. Nende kahe vahel on liiga palju segadust. Suhtenõustajate jaoks on see paras väljakutse, sest nende soovitusi ja nõuandeid nagunii ei kuulata. Mõlemad partnerid katsuvad teineteisele ainult teravamini öelda ja veelgi rohkem rünnata. Nad isegi unustavad mõnikord selle, et suhtenõustaja on seal selleks, et neid aidata. 

 

 


Paar - üks võitleb, teine põgeneb

Teine keeruline paar on selline, kus üks pool võitleb, teine aga põgeneb. Need on kaks äärmust. Üks teeb kõik, et panna teist reageerima. Ta katsub rääkida ja suhelda ent tulemusetult. Partner tema vastas ei liiguta kulmugi ja jääb kindlalt oma seisukoha juurde, otsides võimalust, kuidas põgeneda jutuajamise eest. Mõned lausa lahkuvad ruumist. Sellisel puhul on tunda, et "nähtamatu lahutus" on juba aset leidnud. Ka sellisel puhul on tegemist raske juhtumiga, sest üks räägib probleemidest, teine aga on vait ega taha suhelda. Suhtenõustaja peab ise kahekordselt pingutama nendega. 


Paar - mõlemad põgenevad

Sellisel puhul ei taha kumbki partneritest suhelda, mõlemad on vihased. Mõlemad väldivad antud situatsiooni ja väldivad teineteist. Näiteks üks partneritest võib olla nördinud, et teine unustas lapse huviringi kirjutada ent selle asemel, et seda talle öelda otse, annab ta oma käitumisega märku, et ta ei ole rahul millegagi. Teine partneritest näeb väga hästi, et esimesele miski ei meeldi, ent rääkimise asemel paneb kõrvaklapid pähe ja eirab oma kaaslast tunni aja jooksul. Selliste paaridega töötades peavad suhtenõustajad ise võitlema ja vaeva nägema, et saada partnerid omavahel rääkima. 

Et lahendada omavahelisi probleeme, soovitavad suhtenõustajad leida kuldne kesktee selle asemel, et rikkuda oma suhet pisiasjade pärast, mis pole seda väärt. 


Kommentaare ei ole