{ads}

HIDE

Viimased

latest

Hea teada: manipulaatorite nõrgad küljed

foto : pexels / Mart productions      Kas sina ka pead olud...

foto : pexels / Mart productions

 

 

 Kas sina ka pead olude sunnil suhtlema mõne manipulaatoriga? Psühholoog jagab nõuandeid, kuidas kaitsta ennast manipulaatorite halva mõju eest.

Ta on selline inimene, kes paneb sind tegema asju, mida sa ei taha teha. Täiesti süütu ilmega sunnib ta sind endale teeneid osutama. Tema mõjul näed sa rohkem halba, kui head ja tema on süüdi selles, mida sa mõtled ja arvad nüüd oma töökaaslastest, sõpradest ja lähedastest. Ta teeb seda sellepärast, et ta "hoolib" sinust. Et ainult sulle head teha. Ent ilma, et ta sinult sinu arvamust küsiks. Ilmselt on sul tegemist manipulaatoriga. 

 

Milline inimene on manipulaator? 

Manipulaator on tõeline spetsialist inimhinge valdkonnas. Konkreetsemalt tähendab see seda, et manipulaator mõjutab sinu maailmavaadet ja arvamusi, ta paneb sind tegema teatud asju ja kontrollib, kellega sa suhtled. 

 

 

Nii muuseas paneb ta sind rääkima asjadest, mida sa ei taha ja millest sa parema meelega ei räägiks, näiteks nagu valusad läbielamised, halvad sündmused, lapsepõlve traumad, isiklikud uskumused ja veendumused...). Ta võib võtta sinu asemel otsuseid vastu lihtsalt sellepärast, et ta ju tunneb sind nii hästi ja see sobib sulle nagu valatult, see on just see, mida sa tegema peaksid. Ta võib põhjustada meelega pingeid töö juures, kodus või pereliikmete vahel ning ajada inimesi omavahel tülli. 

Manipulaator kasutab oma ohvrite nõrku külgi ära, mida ta hästi tunneb. Näiteks seda, kui inimene ei oska ei öelda või kardab ta üksindust või siis tahab teha asju võimalikult hästi või kardab näidata ennast halvas valguses. Manipulaator näeb kaugelt ära, millise inimesega tal on tegu.

Tegelikult tuleb ka ettevaatlik olla sellega, keda siiski manipulaatoriks kutsuda. Kõik inimesed, kes äratavad aukartust ja suuremat lugupidamist enda isiku vastu, ei ole veel manipulaatorid. Nii nagu näiteks võib alaväärsuskompleksi alla vaevleva või madalama enesehinnanguga inimesele suurt muljet avaldada tema ülemus, kes on harjunud oma arvamust peale suruma ent ka sellisel puhul ei pruugi tegemist olla. 

 

 


Märgid, mille abil manipulaatorit ära tunda

Kuidas teada saada, kas sul on tegemist manipulaatoriga? Kõige esimene küsimus, mille sa peaksid endale esitama, on see, kas see antud inimene on pannud sind tegema midagi, mida sa ei tahtnud teha. Kas sa on mõjutanud sinu vaatenurka mõne inimese või situatsiooni suhtes? 

Teine märk : usalda oma sisetunnet. Kohtudes esimest korda manipulaatoriga, ei pruugi sa tunda kõige soojemaid tundeid tema vastu. Vastupidi, sa võid tunda vastumeelsust selle inimese suhtes. 

Kui sa ei tea, millise inimesega sul täpselt tegemist on, siis räägi mõne targemaga, võimaluse korral psühholoogi, psühhoterapeudi või psühhoaanalüütikuga. Tema oskaks kõige paremini anda sulle objektiivset nõu. 

 

 


Kuidas manipulaatoriga toime tulla? Millised on tema nõrgad küljed? 

Kuidas tulla siis toime manipulaatoriga? Kõige kergem oleks lihtsalt lõpetada suhtlemine sellise inimesega, sest see suhe on toksiline. Kahjuks alati see aga ei ole võimalik, eriti juhul, kui manipulaatoriks on mõni töökaaslane või hoopis pereliige.


Eemaldumine tekitab manipulaatoris segadust

Kõige parem, mida sa teha saad, on astuda samm kõrvale. Katsu jälgida seda inimest nagu oleks tegemist lihtsalt mõne koolitükiga, mida sa õppima pead ja lükka oma tunded ja emotsioonid lihtsalt kõrvale. Vaata, kuidas ta toimib, millised on tema nõrgad küljed ja kuidas ta oma lähedastega suhtleb. Nii oled sa vaimselt temast eemal ja pääsed tema haardest. 


Kuidas panna manipulaatoril suu kinni?  Toetu faktidele

Mida sa veel teha saad, on panna kirja kõik tema teod, kõik see, mida ta ütleb ja räägib, mida ta teeb ja milliseid valikuid ta langetab. 

Nii saad sa teda ka vajaduse korral vahele tõmmata, sest ta ei saa tõde väänama hakata, isegi, kui ta seda väga tahaks. Kui sul on kindlad faktid olemas, ei saa ta sinu vastu enam midagi teha. Tõde aga ongi manipulaatori kõige nõrgem külg. 


Võta aega järelemõtlemiseks

Manipulaator loodab suurel määral oma ohvri spontaansusele, ta ootab, et teine läheks endast välja jne. Enne aga, kui sa midagi teed, võta aega järelemõtlemiseks. Nii ei lase sa ennast nii palju temast mõjutada ja hoiad oma vaimset tervist. See kaitseb sind ka tema strateegijate eest.



Kommentaare ei ole