{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sa tarbid liiga palju suhkrut

    foto :  unsplash / Jason   Kindlasti ei ole suhkur liig...

 

 

foto :  unsplash / Jason

 

Kindlasti ei ole suhkur liigses koguses tervisele kasulik, sest ta põhjustab kehas põletikku. Ent suhkur on ka meie looduslik energiaallikas, mis tagab organismi normaalse funktsioneerimise. Paraku on aga nii, et inimesed on harjunud suhkrut sööma liiga suurtes koguses, sest varjatud kujul leidub suhkrut praktiliselt kõikides valmistoodetes, rääkimata maiustustest ja puuviljadest. Selle asemel, et täiesti suhkrust loobuda, tuleks piirata suhkru tarbimist oma tervise ja kehakaalu huvides. 

Meeldetuletuseks olgu öeldud, et suhkrut on olemas kahel kujul : kiire ja aeglane suhkur. Mõlemad tagavad organismile energiat päeva jooksul. Ilma suhkruta tunneksime me ilmselt suuremat väsimust. 

Kõik töödeldud toidud sisaldavad suures koguses suhkrut. Selle tõttu tuleks nende tarbimist piirata. Näiteks 1 sl ketšupit sisaldab umbes 4 grammi (umbes 1 tl ) suhkrut, 1 purgilimonaad aga sisaldab lausa 40 grammi (10 tl) suhkrut. 

 

 

Probleem seisnebki selles, et enamikes toitudes leidub suhkrut peidetud kujul, isegi, kui tegemist on toitudega, mis ei tohiks pealtnäha suhkrut sisaldada. Kõik purgisupid ja muud valmistoidud sisaldavad väiksemas või suuremas koguses suhkrut. Pitsad, supid ja tomatikastmed. 

 

Millised märgi viitavad sellele, et sa tarbid liiga palju suhkrut? 

 

Ülekaal

Selleks, et suhkrut omastada, peab organism muutma selle rasvaks. Osa läheb küll organismile vajaminevaks energiaks aga suurem osa talletub rasvaks. 

 

Hormoontalitlushäired

Kilpnäärmehäired, valulikum premenstruaalne sündroom, varem algav puberteet jne, mida põhjustab suhkrurikas toit.  


Nahaprobleemid : liiga rasvane nahk ja vistrike teke

Mida rohkem suhkrut tarbida, seda rohkem peab kõhunääre insuliini tootma. See aga mõjutab samuti rasunäärmete tööd, mille tõttu muutub nahk rasvasemaks, tekivad vistrikud ja muud nahaprobleemid. 

 

 

 

Väsimus

Ajutiselt võib suhkur anda energiat juurde aga peale seda tekib hoopis suurem väsimus, uimasus ja energiapuudus. 

 

Suurem magusaisu

Mida rohkem sa suhkrut tarbid, seda rohkem sa magusat tahad. Suhkur tekitab sõltuvust.  Suhkrut tarbides saadab keha signaali, et ta vajab ruttu uut kogust suhkrut ja selle tõttu tekibki magusaisu.


Peavalud

Kui sa oled harjunud palju magusat sööma, siis tõstab see veresuhkru taset. Ja sellega võivad kaasneda peavalud. 


Tujumuutused

Liigne suhkur põhjustab veresuhkru kõikumist. Ja selle tõttu muutub inimene tujukaks, närviliseks ja ärrituvaks.


Hammasteprobleemid

Suhkur ei tee hammastele head, rikkudes hammaste emaili. Ning põhjustades hambakaariese teket. Suhkrurikkad toidud aitavad kaasa hammaste lagunemisele.







 

 

 

Kommentaare ei ole