{ads}

HIDE

Viimased

latest

Armastuse erinevad vormid

  foto : unsplash / Everton Vila     Armastus võib olla väg...

 

foto : unsplash / Everton Vila

 

 

Armastus võib olla väga keeruline. Vanade kreeklaste uskumusel on olemas lausa 8 erinevat armastuse vormi.

Miks inimesed armuvad? Kas tõelist armastust üldse on olemas? Kas armastus peab tingimata olema romantiline? Armastusel on erinevad vormid. On armastus, mis on kahe inimese vahel, armastus sõprade ja pereliikmete vahel. Vanakreeka kultuuris usuti, et armastusel on 8 vormi.


Eros - kirglik armastus

Eros sümboliseerib kirglikku ja romantilist armastust. Tegemist on seksuaalset laadi armastuse vormiga. Sellise armastusega kaovad kõik piirid, partnerid sulavad üheks nii vaimselt, kui füüsiliselt. Mõnikord peetakse sellist armastuse vormi ka ohtlikuks, sest see ei kesta kunagi kaua vaid põleb kiire leegiga. Kirg võib kesta kuus kuud või kümme aastat. Kõik sõltub suhtest endast ja mõlemast partnerist. 


Philia - suur ja lähedane sõprus

Philia sümboliseerib armastust sõprade vahel, mis võib mõnikord olla sama tugev, kui tõeline armastus. Philia võib sümboliseerida ka kahe võrdse inimese vahelist armastus, kes on omavahel hingeliselt seotud. Tegemist võib olla hingesugulusega, näiteks nagu inimeste vahel, kes on koos üle elanud raskeid hetki. Philia on platooniline armastus, mille puhul inimesed ei vali ennast välimuse järgi. Philia on sama tugev, kui romantiline armastus. 

 

 

 


Ludus - kiindumus

Sellist armastuse vormi võib ette tulla nii armunute vahel aga samuti sõprade ja pereliikmete vahel. Tegemist võib olla ka armumisega, mida sa tunned, kui keegi on hakanud sulle meeldima ja kui sa õpid teda natuke lähemalt tundma. Ludus võib seega olla nii flirt kui võrgutamine tutvumise alguses. Tegemist võib olla ka mängulise armastuse ja kiindumusega pereliikmete, sõprade ja laste vahel. 


Agape - armastus kõikide vastu

Sellist armastuse vormi tuleb ette peamiselt usklike vahel. Tegemist on tingimusteta ja omakasupüüdmatu armastusega. Tegemist on vaimselt tugeva armastuse vormiga, mis tähendab, et sa võtad inimesi sellisena nagu nad on, oskad andestada ja usaldad neid. Agape võib olla ka ohvrimeelsuse ja heategevuse vorm. 


Pragma - pikaajaline armastus

Pragma sümboliseerib kindlat ja püsivat armastust. Tegemist on armastusega, millel on mõte, põhjus, mis on püsinud hoolimata kõigest ja aja jooksul küpsemaks saanud. Pragma armastus on nõudnud mõlemalt partnerilt kompromisside ja järeleandmiste tegemist. Samuti palju kannatlikku meelt ja tolerantsust. Pragma armastuse puhul on rõhk armastuse hoidmisel, mitte armumisel. Pragma armastuses on partnerid sõlminud omavahel lepingu, millest nad kinni peavad, et mitte oma suhtele halba teha. Pragma armastuses on suhe kõige tähtsam kõigest muust. 

 

 

 

Philautia - armastuse iseenda vastu

Võib-olla arvad sa, et armastuse enda vastu on meie aja mõiste, ometi oli see mõiste juba Vanakreeklaste seas olemas. Philautia viitab kaastundele enda vastu ja enesehinnangule. Õppides iseennast armastama, õpib inimene armastama paremini ka teisi. Kreeklaste uskumuste järgi oli philautia armastusel ka negatiivne vorm : enesekeskne nartsissist. Ent alati on võimalik ennast armastada ilma, et sa sellepärast veel oleksid egoistlik nartsissist. 

 

Storge - pereliikmete vaheline armastus

Storge on armastus, mida tuntakse pereliikmete vahel. Näiteks vanemate ja laste vaheline armastus või siis vendade ja õdede vaheline armastus. Storge armastus tekitab turva- ja kindlusetunde, kui pereliikmed üksteist toetavad. Samuti ka rõõmu, mida tekitab koos olemine ning ühised mälestused. 

 

Mania - obsessiivne armastus

Mania on kõige ohtlikum armastuse vorm. Mania on armukade ja obsessiivne. Mania armastus on sõltuvust tekitav armastuse vorm. Või arvamus, et teine inimene võib sind ravida või täiendada, et sa ei suuda ilma temata elada ja temast saabki su elu mõte. Mania armastust võib kutsuda ka hooldaja armastuseks. Tegemist on siiski ebaterve ja toksilise armastuse vormiga, milles pole mitte midagi head ega positiivset. Parem on põgeneda sellise armastuse eest. 


Kommentaare ei ole