{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sind kimbutab talveväsimus? Nipid, kuidas sellest üle saada

foto : pexels / Karolina Gabrowska      Talveväsimus võib p...

foto : pexels / Karolina Gabrowska

 

 

 Talveväsimus võib puudutada kõiki inimesi. Talveväsimus annab endast tunda terve päeva, võib muutuda krooniliseks ja jääda mitmeks kuuks. 

Kui sa tunned juba hommikul ärgates väsimust, tunned terve päeva tujulangust ja tahad kogu aeg süüa, siis kannatab su organism võib-olla talveväsimuse käes. 


Mida see talveväsimus õieti endast kujutab? 

Talveväsimus on täiesti teistsugune väsimus, sest nagu nimest näha, leiab see aset talvisel ajal. Talveväsimus jääb kestma terveks päevaks. Et teada saada, kas sind vaevab talveväsimus, piisab, kui teha lihtne test : kui su enesetunne paraneb kohe, kui väljas on päikest, kannatad sa talveväsimuse all. Päike on inimese esimeseks energiaallikaks, tegemist on eluks vajaliku energiaga, juba sellepärast kehtib vana tõde, et mida vähem inimene päikese käes viibib, seda suurem on risk, et talvenukrus kallale kipub. 

 

 


Millised märgid viitavad talveväsimusele? 

  • Hommikune väsimusetunne
  • Tujulangus ja motivatsioonipuudus
  • Keskendumishäired
  • Energiapuudus, jõudu ja tahtmist ei ole, et midagi teha
  • Suurenenud söögiisu, mis tuleb lootusest, et toit annab jõudu ja energiat. See aga kehtib ainult sellisel puhul, kui inimene ka kulutab seda energiat ja kes on füüsiliselt aktiivne. Kui inimene on aga istuva eluviisiga ja liigub vähe, siis võib selline söömine tekitada ainult suuremat väsimust. 
  • Kurnatus ja rusutud olek, mis võib viia depressiivse seisundini tõsisematel puhkudel. 


Kuidas tuleks toituda, kui sa tunned talveväsimust?

Vale toitumine kurnab organismi ainult veelgi rohkem ja selle tõttu tunned sa suuremat väsimust, sest  sa ei taga organismile vajalikke toitaineid. Organism hakkab ise varudest lisa otsima ja paneb paika enda prioriteedid. Näiteks hoolitseb organism sellisel puhul selle eest, et aju saaks piisavalt hapnikku ent jätab lihastele jõu tagamise teisele kohale. Selle tõttu sul ei olegi piisavalt jõudu, et liigutada ja sa ei viitsi isegi trenni teha. Sellepärast on vaja talvisel ajal korralikult toituda. 

 

 

 

  • Ära söö liiga palju, kui sa oled istuvad eluviisiga, sest su keha ei vaja nii palju toitu
  • Söö rohkem mineraalsooli ja vitamiine sisaldavaid toiduaineid (kõik rohelised köögiviljad)
  • Söö C-vitamiini sisaldavaid puuvilju (sidrun, apelsinid, kiivi). 
  • Söö häid rasvhappeid, mida leidub pähklites. 
  • Söö aedviljasuppi, mis annavad sooja ja on ka üheks viisiks, kuidas köögivilju süüa
  • Joo piisavalt : kui sa kannatad talveväsimuse all, pead sa jooma rohkem vett, sest vedelikupuudus väsitab keha veelgi rohkem. Juua võid sa vett või teed. 
  • Väsimuse vastu aitab ka selline jook, kui sa riivid ingverit kuuma vee sisse, lisad sinna lusikatäie mett ja sidrunimahla. 
  • Piirata tuleks aga kohvi tarbimist, mis viib kehast vedelikku välja ega lase magada. 

 

 

 

Milliseid vitamiine ja toidulisandeid tuleks talvel võtta? 

Toidulisandeid ei pea iga kord võtma, küll aga aitavad nad võidelda vaeguste (D-vitamiini, oomega-3, C-vitamiini) vastu. 

Oomega-3 aitab tuju reguleerida ning hoida stressi ja masendust eemal. Oomega-3 rasvahapet sisaldavad kalatoidud. 

C-vitamiin aitab turgutada organismi ja võidelda talveväsimuse vastu

D-vitamiini puudust tuleb talvisel ajal tihti ette, sest seda sünteesib päike. Ka D-vitamiin aitab võidelda talveväsimuse vastu.      

Kommentaare ei ole