{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjused, mille pärast liigne kodus istumine võib mõjuda halvasti tervisele

foto : pexels / Mikhail Nilov      Praegusel pimedal ja kül...

foto : pexels / Mikhail Nilov

 

 

 Praegusel pimedal ja külmal ajal ei kipu kuidagi välja. Ometi võib kogu aeg kodus istumine mõjuda halvasti tervisele. 

Novembrikuu saabudes ei ole midagi imelikku, kui tekib soov jääda koju terveks päevaks sooja teki alla. Eriti veel siis, kui ilmad pole ka kõige paremad. Kui hea mõte see aga on, kui sa suurema osa oma ajast koduseinte vahel veedad? 

Paljud inimesed leiavad isegi võimaluse, kuidas kodus kõik oma tööd ja toimetused ära teha ning seejärel vaadata päev otsa diivani peal istudes telekat. Vähemalt nii ei pääse väljas olev külm ja niiskus ligi ja tundub, et talvitumise hooaeg on koos sellega ametlikult alanud. Aeg-ajalt ongi vaja aega maha võtta ja laadida oma patareid täis. Kui inimene jääb aga pikemaks ajaks koju, võib see avaldada halba mõju tema vaimsele tervisele. Inimestena ei ole me loodud üksi olema ja sellepärast on suhtlemisel meie elus väga tähtis roll. Selle jaoks ei pea veetma tunde koos teistega, piisab ka sellest, kui rääkida poes kassapidajaga juttu, naeratada mõnele möödujale või kutsuda mõni sõber jalutuskäiku tegema. Võimalusi on palju. 

 

 

 

Teiseks oluliseks teguriks on loodus, mida me vajame igal aastaajal sama palju, kui päevavalgust. Päevavalgust vajame me D-vitamiini saamiseks, mida meie organism väga vajab, looduse roheline värv aga aitab pingeid maandada ning tuju parandada. Kunstvalgus aga tõstab terviseprobleemide riski, nende seas suurendab diabeedi, depressiooni ja ülekaalulisuse ohtu. 

Mõnikord on aga vaja olude sunnil jääda koju. Kui kunagi ei saa sundida kedagi välja minema, siis on soovitusi, kuidas seda paremini organiseerida. Näiteks spordi tegemine. Kehaline aktiivsus on väga oluline, sest see aitab pingeid ja stressi maandada, vabastab endorfiine ja muudab keha vastupanuvõimet haigustele tugevamaks. Selle jaoks, et suhtlemisepuudust ei tekiks, tuleks teha videokõnesid, proovida ja olla loomingulisem.

Kommentaare ei ole