{ads}

HIDE

Viimased

latest

Südamearsti nõuanded: kuidas elada 100-aastaseks?

  Foto : unsplash / Online Marketing Tänapäeva meditsiini ar...

 

Foto : unsplash / Online Marketing

Tänapäeva meditsiini arengu juures ei olegi enam võimatu see, et inimene elab kaua ja on terve, miks mitte kuni 100-aastani. 

Kardioloog dr. Frédéric Saldmann sulest ilmus hiljuti raamat "Tervis sinu ees", milles ta jagab ohtralt väärtuslikke nõuandeid, kuidas oma tervise eest kõige paremini hoolitseda. Mida siis teha, et elada 100-aastaseks? Tegemist on lihtsate soovitustega, mida kõik saavad järgida.


Kuidas elada 100-aastaseks? 

Kes ei tahaks elada 100-aastaseks, ainult tingimusel, et ka tervist jätkuks. Vananemine algab 26ndates eluaastates peale. Sellepärast tuleb end võimalikult varakult käsile võtta ja hoolitseda oma tervise eest, et ära hoida enneaegset vananemist, milles sageli on süüdi halvad eluviisid. Teadlaste sõnul kaotame me igal aastal 1 - 2% oma lihasmassist enne veel, kui oleme saanud 30. aastaseks! 

 

Ja jällegi tuleb üle korrata, kui tähtis ja vajalik on teha sporti ja liikuda palju. Tehes vähemalt 40. minutit harjutusi päevas, alaneb vähi, südamehaiguste ja Alzheimeri tõve risk 40% võrra! 

Samuti on vaja luua uusi tutvusi, külastada uusi paiku, õppida ära mõni võõrkeel, proovida uut muusikainstrumenti: teha ükskõik mida, mis aitab sul rutiinist välja tulla. Tähtis on hoida oma aju tegevuses ning stimuleerida seda läbi erinevate ja uute tegevuste. 

 

Südamearsti sõnul on väga suur tähtsus ka optimistlikul maailmavaatel. See on üks tegur, mis aitab elada kaua. Optimistid elavad üldiselt kaua, keskmiselt 7 aastat rohkem, kui teised. Kui su elul on mõtet, siis saad sa eluaastaid juurde. Seega sea endale nii lühi- kui pikemaajalised eesmärgid.

Ja lõpetuseks ei ole vaja stressist täiesti vabaneda, sest see võib kasu asemel hoopis kahju teha. Stressi on vaja elamiseks. Sest me oleme juba kord sellised, et saame end täis laadida siis, kui oleme tegevuses.

 

Kommentaare ei ole