{ads}

HIDE

Viimased

latest

Stress, unetus, suur magusaisu : äkki on sul trüptofaanipuudus?

  Foto : unsplash / Mariana Ibanez Kas sa tead, mis on ühist...

 

Foto : unsplash / Mariana Ibanez


Kas sa tead, mis on ühist masenduse, unehäiretel ja suurel magusaisul? Kõik need probleemid võivad tekkida trüptofaanipuuduse tõttu. Trüptofaan on aminohape, mis osaleb une- ja heaolu hormoonide sünteesis. 

Tasakaalustamata toitumine, krooniline kõhukinnisus ja pikka aega kestev soolepõletik võivad põhjustada trüptofaanipuuduse. 

See aminohape on aga väga vajalik tuju ja söögiisu reguleerimiseks, kuna ta osaleb serotoniini tootmise juures. Samuuti on trüptofaanil oluline roll uinumise juures, kuna melatoniini sünteesitakse läbi serotoniini. 

 

 

Trüptofaanil on suur osa ka meie füüsiliste võimete juures, mille tõttu paljud sportlased kasutavad trüptofaani paremate tulemuste saamiseks ning paremaks treeningust taastumiseks. 

2020. aastal läbi viidud uuringutöö (Frost & Sullivan ja Synadiet) näitas, et trüptofaani aitab stressi taset kontrollida. 

Stressi on meie elus palju, stress on vastutav depressiooni, läbipõlemissündroomi, kõrgvererõhutõve, infarkti ja madalama immuunsuse eest. 

Trüptofaanipuudus annab endast märku ka läbi suurema magusaisu, mis pealelõunal võib tekkida, sest suhkur kiirendab trüptofaani jõudmist ajusse siis, kui ajul trüptofaani vaja on selleks, et toota unehormooni melatoniini eelseisvaks ööks. 

 

 

Mitmed uuringud on näidanud, et kui organismis pole piisavalt trüptofaani magama heitmise ajal, võib tekkida magusaisu. 

Selleks, et sellest nõiaringist välja saada, tuleb süüa õigeid toite õigel ajal. Hommikul tuleks süüa valku sisaldavaid toite (munad, sink, juust...), mis soodustab dopamiini sünteesi (tegemist on hormooniga, mis aitab päeva alustada just nii nagu peab). Peale kella 5 pealelõunal hakkab keha valmistuma magamiseks. Seega oleks hea süüa selliseid toite, mis sisaldavad rohkelt trüptofaani ja süsivesikuid (pähklid, banaan, kaerahelbed...). Ja õhtul on parem vältida lihatooteid ja süüa tera- ning kaunvilju, mis aitavad trüptofaanil ajusse jõuda ning toota serotoniini ning melatoniini. 

Juhul, kui selline toitumine ei aita stressi taset maandada, kui uneprobleemid ja magusaisu ei kao ära, siis võib võtta lisaks ka trüptofaani toidulisandit. 

 

Kommentaare ei ole