{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjused, miks inimene jääb lähisuhtesse, mis teeb talle halba

    foto : unsplash / Paola Chaaya  "Aga miks ta ei lä...

 

 

foto : unsplash / Paola Chaaya

 "Aga miks ta ei lähe siis ära, kui see inimene nii halb on?"

Nii lihtne on kõrvaltvaatajatel seda öelda. Inimene, kes on aga suhtevägivalla sees, ei saa sageli niisama lihtsalt minna. 


Kartus tundmatu ees

Põhjuseid on mitu, mille tõttu inimene pigem jääb suhtesse, mis talle ei sobi selle asemel, et oma koti pakkida ja ära minna. Mida kauem sa oled inimesega koos elanud, seda rohkem on teil ühist ja tekib selline mugavustsoon, millest on raske välja tulla, sest see nõuab tugevat tahtejõudu. Kõik harjumuspärane on kodus, elu väljaspool tundub hirmutav, sest alustada tuleks nullist. Parem on ära kannatada. Sest ega mujal ka parem ei ole. Ja kuhu minna ongi, kui see on sinu kodu.


Hirm muutuste ees

Ka muutused hirmutavad inimesi teatud vanusesse jõudes. Muutusi ei saa kontrollida, olukord võib minna täiesti käest ära ja mis siis edasi saab? Praegu vähemalt on teada, mida homne päev toob. Ja sul ei ole ju kogu aeg halb temaga.

 

Truudus

Kui palju oma aega, eluaastaid ja närve oled sa kulutanud, et ehitada üles oma elu. Sa ei saa seda kõike sinnapaika jätta. Kunagi oli teie suhe hoopis teistsugune, sa tead, et ta võib olla ka meeldiv inimene mõnikord. Sa eelistad mõtelda sellele ajale ja kannatada kõik vaikselt ära. Ja teine palub ju alati andeks ja ütleb, et muudab ennast. Nii juba aastaid. Ja sina lohutad teda, kui ta su kallal vägivaldne olnud. Sa loodad ikka veel, et teie elu kord muutub. 


 

Hirm üksijäämise ees

Inimestena oleme me loodud suhtlema ja teistega koos olema. Me vajame armastust, tahame armastada ja olla armastatud. Sellist armastust nagu filmis ei kohtagi tavalises elus, nii vähemalt arvad sina endamisi ja lohutad ennast, et sul on vähemalt seegi, mis sul praegu on. Aastad lähevad ja kes sind enam tahab. Pere ka olemas juba ja. Kuhu sul ikka minna on. Mis õnnepaleed sinu jaoks mujal ootamas on? Ei ole need teisedki paarid paremad, ikka kõigil omad mured, millest keegi ei räägi. Ja nii sa jäädki sellise inimese kõrvale, kes sind halvasti kohtleb, uskudes, et sa ei väärigi paremat. 

 

Jaanalinnu mäng

Sa ei taha probleemidega tegeleda ja eelistad neid eirata. Sinu elus ei ole mingit probleemi ja milleks sellest nüüd on vaja nii eraldi rääkida üldse, kõikidel inimestel on oma mured! Aga mure ei lase sul magada, hing ei anna enam rahu ja ärevus närib südant. Sa kannatad ja keegi ei näe seda, isegi sina ise ei taha tõtt endale tunnistada. 

 

 

Madal enesehinnang

Sa oled nii kaua selle inimesega koos olnud ja sellises suhtes olnud, et selline elu tundubki sulle nüüd normaalsena. Ja miks sa peaksidki hakkama nii suurt numbrit tegema sellest, sina pole harjunud hädaldama. Sa leiad, et maailmas on hullematki. Ja kui ikka järele mõtelda, siis sa oled ise end iga kord süüdi tundnud. Poleks sa hakanud seda asja arutama või poleks sa talle nii ütelnud, ei oleks ta niimoodi seda võtnud. Sa leiad, et sa ei vääri midagi paremat, kui selline elu. Aga ühelgi vägivallal pole õigustust. Sina ei pea oma käitumist muutma selleks, et tema sulle enam haiget ei teeks.

 

Sõltuvussuhe

Sa mõtled ikka veel, et tal on sind vaja ja sina ju ka ei kujuta oma elu ilma temata ette. Ja sa ei taha, et teised mõtleksid, et sa oled oma eluga läbi kukkunud. Parem hoiad sa kõik enda teada ja kannatad vaikselt edasi. Sest piinlik oleks minema minna. Ja nii sa jääd. Ehkki sa oled tema sõnul loll, su sõbrad on imelikud ja sugulased veel hullemad. Ja sa ei räägi mitte kellelegi, milline ta sinuga on. Väga vähesed teavad seda. See on sinu lugu. Ja need on põhjused, miks sa minema ei lähe.

 

Kommentaare ei ole