{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjus, miks peale 40. eluaastaid tuleb magada 7 tundi öösel, ei vähem ega rohkem

      foto : unsplash /Isabella and Zsa Fischer Ühe teadusli...

 

 

 

foto : unsplash /Isabella and Zsa Fischer

Ühe teadusliku uuringu järgi võib liiga pikk või liiga lühike uni mõjutada kognitiivseid ehk vaimseid võimeid. Kõige parem tervisele peale 40. eluaastaid, on 7-tunnine ööuni (mitte rohkem ega vähem).

Kindlasti ei tohiks magada öösiti vähem, kui 6 tundi ega rohkem, kui 10 tundi. Seda kinnitavad Cambridge' ülikooli teadlased, kes viisid läbi selleteemalise uurimistöö, mille tulemused avaldati väljaandes Nature Aging selle aasta 28. aprilli numbris.

 

 

Teadlased jõudsid järeldusele, et just nende inimeste kognitiivsed võimed olid kõige paremad, kellel oli harjumuseks magada 7-tundi öösel. Sellisele tulemusele jõudmiseks analüüsisid teadlased info töötlemise kiirust, visuaalset tähelepanuvõimekust, mälu ja probleemide lahendamise kiirust. 

Kinnitades, et une pikkus on tihedalt seotud psühhiaatriliste häiretega ja dementsusega, täpsustas uurimistöö, et liiga lühike ja liiga pikk uneaeg on seotud kognitiivsete võimete langusega. 


Liiga vähene või liiga pikk uni soodustab depressiooni ja masenduse teket

Oma uurimistöö raames kasutasid teadlased UK Biopanga andmeid, tegemist on biomeditsiooniliste andmetega, mis sisaldavad nii geneetilist, kui sanitaarset infot poole miljoni briti elaniku kohta. 

Selles uurimistöö osalesid kokku 500 000 täiskasvanut, vanusegrupis 38 - 73 aastat. 

 

 

Uurimistöö käigus märkasid teadlased nende inimeste juures, kes magasid öösiti üle seitsme tunni või siis vähem, kui seitse tundi, vaimse võimekuse vähenemist, mis soodustas omakorda depressiooni ja ärevushäirete teket. Nende inimeste puhul aga, kellel oli harjumuseks magada 7 tundi öösiti, suuremaid muutuseid märgata ei olnud. 

Selge on see, et magamise ajal toimuvad meie ajus sellised protsessid, mis aitavad alal hoida vaimset ja füüsilist tervist. Kui me oleme enam-vähem teadlikud sellest, millist mõju avaldab unepuudus vaimsetele võimetele, siis liiga pika une kohta meil on vähem andmeid. Liiga vähene magamise ajal näiteks ei toimi mürkainete väljutamine organismist nii hästi, kui peaks. Piisav uni on sama tähtis tervisele, kui kehaline aktiivsus.


 

Kommentaare ei ole