{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks vanusega kaasneb kaalutõus?

  Foto : unsplash /Towfiqu barbhuiya    Mida vanemaks me saa...

 

Foto : unsplash /Towfiqu barbhuiya

 

 Mida vanemaks me saame, seda kergemini liigsed kilod hakkavad tekkima. Sa mäletad nii hästi, kuidas sa alles võisid süüa ükskõik mida ilma, et see oleks sind paksuks teinud ja nüüd on kõik teisiti. Muidugi, see ilus aeg oli siis, kui sa olid 25-aastane aga miks nüüd pead sa nii palju vaeva nägema, et hoida oma kehakaalu normaalsena? Miks sa pead jälgima iga suutäit? Kui seni me olime arvamusel, et seda kaalutõusu seletavad hormonaalsed muutused ja istuv eluviis, siis teadlased leidsid hoopis teise põhjuse sellele probleemile. 


Mis põhjustab kaalutõusu ilma toitumisharjumusi muutmata

 

Selle uurimistöö tulemused avaldati väljaandes Nature Medicine. Artiklist selgub, et vanusega seotud kaalutõus on seotud rasvkoe uuendamise vähenemisega. Tegemist on  olulise mehhanismiga, mis osaleb rasvade ladestumise ning väljutamise juures. Rasvade sidumise ja väljutamise protsess aga kahaneb elu jooksul ja selle tõttu hakkavad rasvad ladestuma suuremas koguses. Rootsi ja Prantsuse teadlased uurisid sellise tulemuseni jõudmiseks erinevate inimeste rasvarakke 16-aasta jooksul. Selle perioodi jooksul täheldasid uurijad muutuseid, mis leidsid aset rasva uuendamise tasemel rasvkoes. 

Need muutused aga pole sugugi seotud menopausi ega rasedusega, tegemist on lihtsalt vananemise tulemusega. Uurimistöö tulemused näitavad esmakordselt, et need protsessid, mis leiavad aset rasvkoes, põhjustavad kehakaaluga seotud muutuseid vananemise jooksul olenemata teistest teguritest. Ja see võib aidata leida teisi võimalusi, kuidas ülekaalu vastu paremini võidelda.

Kommentaare ei ole