{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sa tarbid liiga palju suhkrut

  foto : unsplash / Jayden Sim      Me kõik kannatame suure...

 

foto : unsplash / Jayden Sim

 

 

 Me kõik kannatame suuremal või väiksemal määral suhkrusõltuvuse all ja sellest ajast, kui me sündisime. Sellest hoolimata jätkame me samas vaimus, lisame suhkrut kõikidesse magustoitudesse ja kookidesse muretsemata, mida see meie tervisega teha võib. Ometi on mitmed teaduslikud uuringud näidanud, mida teeb suhkru söömine organismiga. 


Millised märgid näitavad, et sa sööd liiga palju suhkrut? 

 

 

Sul oled magusast sõltuvuses

Mida rohkem sa magusat sööd, seda suurem isu sul magusa järgi tekib. Suhkur tekitab sõltuvust, millest on raske vabaneda. Kui sa hakkad aga vähem suhkrut sisaldavaid toite sööme, kaovad ka lisakilod, paraneb enesetunne, sa oled paremas vormis ning näed noorem välja, sest suhkru söömine kiirendab enneaegset vananemist. Liigselt suhkrut tarbides muutuvad kollageen ja elastiin jäigemaks ja selle tõttu kaotab nahk noorusliku sära. Nüüd sa siis tead. Muutes eluviise paremaks, paraneb ka naha seisukord.


Sa tunned väsimust terve päeva jooksul

Kui sa tahad tunda ennast reipana, pead sa sööma vähem suhkrut. Liigse suhkru söömise tõttu hakkab organism tootma rohkem insuliini, liiga suure veresuhkru kõikumise tõttu hakkab organism aga rasva varuma. Sellega kaasneb suurem väsimus ja kurnatus. Seega söö rohkem valku ja kiudaineid sisaldavaid toite ning vähem magusat.

 

 


Rasvane nahk

Suhkru söömine mõjutab ka naha tervist, olles erinevate nahaprobleemide põhjustaks. Selleks, et probleemi lahendada, piisab sellest, kui muuta oma toitumist, piirata magusa söömist ja süüa mitmekesisemalt. 


Sa oled halvas tujus või muutliku tujuga

Veresuhkru kõikumine, mida liigne suhkru tarbimine põhjustab, tekitab ka tujumuutusi. Sa ärritud tihti ja tunned suuremat väsimust. Piirates suhkru söömist, suudad sa paremini oma emotsioone kontrollida ja oled paremas tujus. 


Kaalutõus

Suhkrurikkaid toite süües peab kõhunääre rohkem tööd tegema insuliini tootmiseks, mis põhjustab insuliiniresistentsuse, millega kaasneb kaalutõus. Piira suhkru tarbimist. 

 

 


Hambaprobleemid

Süljeeritus aitab hoida suu pH taset tasakaalus, suhkur aga rikub seda. See annab bakteritele võimaluse vohada ja paljuneda, mis võib viia kaariese tekkeni. 


Unisus peale söömist

Liigne suhkur paneb kõhunäärmele suurema töökoorma, mis väsitab organismi ning muudab aju tegevust aeglasemaks. 


Ainult suhkrut sisaldavad toidud tunduvad maitsvad

Ka see on märk, mis viitab suhkrusõltuvusele. Ei maksa siiski ära unustada otsest seost liigse suhkru tarbimise ja erinevate terviseprobleemide vahel. Seega katsu muuta oma toitumist tasakaalukamaks, söö rohkem puu- ja köögivilju.

Kommentaare ei ole