{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui vana inimene on vana? Mis vanusest algab vanadus?

    foto : unsplash / Matt Bennett   Mis vanuses peetakse i...

 

 

foto : unsplash / Matt Bennett

 

Mis vanuses peetakse inimest eakaks? Sest kui nii võtta, siis ei ole ju vanus tähtis, kõik sõltub sellest, kui noor su hing on. Kas vanaks olemine saab alguse teatud vanusesse jõudes? Või määrab vanaduse ühiskondlik vaade? Millest see tuleb, et inimene tunneb end vanana? Ilmselt on kõik selle küsimuse peale mingil hetkel mõtelnud. Erinevad uuringud on katsunud seda välja selgitada.


Inimene on vana ... 69. aastaselt

Prantsusmaal läbi viidud värske uuring näitab, et inimest hakatakse vanaks pidama 69. aastaselt. Kuskil 70ndates eluaastates inimene on vana. Aga muidugi on vanaduse mõiste erinev, sõltuvalt siis elukohariigist ja ümbritsevast kultuurist. Näiteks Ladina-Ameerikas peetakse eakateks neid, kellel eluaastaid üle 70. Aasia kultuurides aga on inimene vana 66. aastaselt ja Malaisias on selleks vanusepiiriks lausa 56. eluaastat. Saudi-Araabias peetakse juba vanaks neid, kes on 55. aastased....

 

Aga kõik see sõltub suurel määral ka elukutsest ja ametist. Näiteks ettevõtluses peetakse seenioriks neid, kellel vanust üle 45. aasta. Ja lõpuks tuleb arvesse võtta ka seda, et meie eluiga on pikenenud. 


Kas vanus on ainult number? 

Kas kõik on tegelikult vaatenurga küsimus? Selgub, et olemas on lausa 3 vanuse mõistet: tõeline vanus (see, mis sul passis on), ühiskondlik vanus (see, mille sa ise endale annad) ja vanus, mida sa tunned (see vanus, mis sulle tundub, et sul on). 

Mitmed uuringud on näidanud, et selle tuntava vanuse ja tõelise vanuse vahe on teinekord 10 - 15 aastat. Inimesed ikka arvavad, et tõeliselt loeb ainult see, kui noor on hing. 

 

 

Ja viimaseks probleemiks on muidugi terviseprobleemid, mis kipuvad ikka tekkima teatud vanusesse jõudes. Mõnikord annab inimesele aastate möödumisest märku näiteks pensionile jäämine, vanavanemaks saamine või mõni muu selline elusündmus. 


Muudame oma mõtlemist

Eakaid inimesi peetakse eelkõige riskigrupiks. Paljudele see aga ei meeldi. Seega oleks vaja muuta oma mõtlemist vanemate inimeste suhtes. Vanadus ei tähenda ainult vanadusnõrkust, näiteid on palju sellest, et elu võib olla veel väga ilus ja aktiivne igas vanuses. Näiteks on 100-aastaseid, kes mängivad veel tennist või jalgpalli.

 

Kommentaare ei ole