{ads}

HIDE

Viimased

latest

Erinevad isiksusetüübid : alfa, beeta, omega ja sigma - milline oled sina?

  foto : unsplash / Joshua Rawson-Harris Rääkides erinevates...

 

foto : unsplash / Joshua Rawson-Harris

Rääkides erinevatest isiksustest, siis ilmselt oled sa kuulnud juba alfa-, beeta- ja omegaisenditest. Vähem räägitakse gamma-, delta- ja sigmaisendistest. 

Loomade maailmas on alfaisane karja juht. Ta on võimukas ja teeb teistele tuule alla. Tema on ka see, kes tõmbab kõige rohkem emaseid ligi. Ehk siis teiste sõnadega ei leia teised mehed tema pärast emaseid. 

Inimeste puhul muutuvad asjad aga natuke keerulisemaks hoolimata sellest, et armastusromaanidest võib ikka lugeda, et alfa-isastest romaanikangelased vastavad kõige rohkem naiste ideaalidele. 

Ent tänapäeva naised ei vaja enam, et keegi neid päästaks. 


Alfa : enesekindel, ettevõtlik ja ektravertne

1. Alfa-isane

Teda kutsutakse ka "pahaks poisiks" või "karjajuhiks". Ta on enesekindel, võib olla agressiivne. Samuti kipub olema enesekeskne, seksistlik, liiga nõudlik, temaga ei ole just kõige kergem koostööd teha. Ta on aga väga võluv nii töö juures, kui eraelus. 

Ta võib tunduda külgetõmbav ja atraktiivne ilma, et ta oleks ilus. Naiste suhtes on tal kindlad eelistused. Talle meeldib, kui naised ise teevad esimese sammu aga tal ei ole ka midagi selle vastu, et ise tähelepanu otsida. 

Ta on ettevõtlik ja väga hea suhtleja. Ta ei ole aga selline, kes oskaks naist vajadusel ära kuulata või toetada. 

Sageli petavad need naised, kelle partner ei ole alfaisane, oma meest just mõne sellise alfaisasega. 

 

 

2. Alfa-emane

Tegemist on hästi enesekindla naisega, kes ei vaja tegelikult meest oma ellu, ta saab ka ise väga hästi hakkama. Ta on sündinud juhtima nii sõprade ringis, töö juures kui eraelus. 

Ta on domineeriv, autoritaane ja sarkastiline. Ta on arvestatav konkurent, kes ei karda midagi. Poliitikuna võib ta teha hiilgavat karjääri. 

Ta on seksikas. Ta ei pea olema piltilus. Mehi ta ei karda. Ta ei karda esimest sammu teha ja oma huvi välja näidata, kui ta on leidnud kellegi, kes talle meeldib.

Ta võib olla tundlik teiste soovide ja vajaduste suhtes.  

Ta saab tavaliselt alati oma tahtmist, isegi alfaisased ei suuda neile ära öelda. 


Beeta- tasakaalukas, reserveeritud ja koostööaldis

1. Beeta-isane

Beetad on reserveeritud, kohusetundlikud ja tasakaalukad. Ta on selline hea keskmine mees, ei midagi erilist, lihtsalt tore inimene. 

Enamik mehi on beetad: natuke tundlikumad ega ole nii agressiivsed, kui alfad. Samuti parema kasvatusega. 

Nad on ka palju sõbralikumad, kui alfad, kohmetuvad kergemini. Beetad on sellised head sõbrad, kellega on tore koos olla, nad on tähelepanelikud ja hoolivad. Beeta-isane on tavaliselt introvertsem. 

Need naised, kes on alfaisastega haiget saanud, valivad tavaliselt endale beetaisase elukaaslaseks. Aga nende armastus on rohkem nagu sõprade vaheline armastus. 


2. Beeta-emane

Beeta-emane on selline parima sõbranna tüüpi. Selline Bridget Jones. Ta elab kõike väga sügavalt üle. Ta on tähelepanelik, madala enesehinnanguga ja valmis armastuse pärast maailma lõppu minema. Teiste naistega rivaalitsemine talle ei sobi. Ta võib jääda üksikuks või olla oma elukaaslase teiseks või kolmandaks valikuks. 


Omega - isevärki, ebaharilik ja ekstsentriline 

1. Omega-isane

Omega-isast võib kohata kõikides naljafilmides. Ta on selline omamoodi tüüp, kes elab rahulikult omas maailmas ega lase end millestki muust häirida. Ta on lapsik, vastutustundetu, tal ei ole ambitsioone ega tulevikuplaane, ta läheb ruttu uutest ideedest põlema aga sellega asi piirdubki. 

Teda üritab alfaemast endale saada aga tulutult. Omega-isane ei ole ettevõtliku vaimuga ja ei hakka kellelegi mingeid käsklusi andma. Naistele eriti omega-isased ei meeldi. Elukaaslasena sõltub omegaisane naisest ja naise sissetulekust. 

 

 

2. Omega-emane

Omega-emased on tavaliselt laisad ja elavad keset korralagedust ning segadust. Nad ei ole eriti külgetõmbavad. Nad on madala enesehinnanguga, nende elu on värvitu ja nad ise ilma suuremate ambitsioonideta. Suurt karjääri nad ei tee. 

 

Gamma - seikleja, lõbus inimene, tegus

Gamma-isane ja -emane on sarnased. Nad on oma hingelt seiklejad ja kogu aeg liikvel. Armastavad palju tegutseda. Pidevalt on neil midagi käsil. Nad juhinduvad omaenda reeglitest ega lase mitte millelgi end häirida. Alfad võivad ühel eluhetkel muutuda gammadeks, muutudes hoolivamateks ja mõistvamateks kui varem. Gammad mõistavad hästi nii enda, kui teiste soove ja vajadusi. Naistele meeldivad väga gammaisased. Oma tundeid ei oska gammad ainult väga hästi väljendada, nad ei ole ka väga ambitsioonikad ega huvitu kõrgetest ametikohtadest. Ka populaarsus pole nende jaoks kõige olulisem. Pere ja sõbrad on alati esimesel kohal. 

 

Delta - kõrvalejäetud, ühiskondlikult tõrjutud

Delta-isased ja -emased on sarnased.

Deltad on erakud ja rahulolematud oma eluga. Deltad on sageli veteranid, kunagised enesekindlad alfad, kes oma nooruses olid heal järjel ja populaarsed teiste seas. Nad on isiksuste hierarhias viimasel kohal, tavaliselt ühiskonnast kõrvale tõrjutud. 

 

Sigma - kibestunud, pilkav, segadust tekitav, eriline

Sigma-isased ja -emased on sarnased. Sigmade kohta võiks öelda, et nad ei tunne ühiskonnas valitsevaid reegleid või eiravad neid, ent sellest hoolimata löövad alati läbi. Neist on raske aru saada. Nad naeruvääristavad alfasid viimaste suureks meelepahaks. Sigmad põlgavad natuke vastassoo esindajaid ja näitavad ka oma suhtumist välja.



 

 

Kommentaare ei ole