{ads}

HIDE

Viimased

latest

Passiiv-agressiivne käitumine

    foto : unsplash / Jessica- Da Rosa   "Ma arvan...

 

 

foto : unsplash / Jessica- Da Rosa

 

"Ma arvan, et me ei saanud teineteisest õieti aru,"

"Muidugi, kui ma just ei eksinud..."

Jne. 

Passiiv-agressiivne inimene kasutab sageli selliseid lauseid. Töö juures, sõpradega koos olles, oma lähedaste seltsis. 

Passiiv-agressiivsetest inimestest räägitakse üha rohkem. Inimene, kellel on selline käitumishäire, teeb üsna ebaselgeid, segadust tekitavaid ja põiklevaid vastuseid. Raske on sellise inimesega suhelda, sest ta ei ole ei soe ega külm ja võib tunduda silmakirjalik. Sa võid temaga kohtuda tuttavate juures või tööalases keskkonnas. Ta tekitab sinus lihtsalt segadust. Teda peetakse tihti üleolevaks või ebaviisakaks. Kuidas tegelikult lood on? Kuidas sellist inimest ära tunda ja kuidas temaga hakkama saada? 


Milline on passiiv-agressiivne inimene? 

Passiiv-agressiivse käitumise taga peitub isiksusehäire. Ta on paindumatu ja jäik, allumatu. Ta ei ole solvav, vastupidi, ta on pigem kaitsepositsioonil ilma, et ta ise ründaks. Meil on tegelikult kõigil mingil määrav passiiv-agressiivne käitumine olemas, see on täiesti normaalne. Probleeme hakkab see tekitama ainult siis, kui inimene kasutab suhtlemisel ainult passiiv-agressiivset käitumust. 

 

 

 

Millised märgid viitavad passiiv-agressiivsele käitumisele? 

Passiiv-agressiivset käitumist ei olegi nii lihtne kohe alguses kindlaks teha. Aja jooksul hakkavad mõned asjad rohkem silma. 

  • Passiiv-agressiivse inimese suhtlemine on ebameeldivalt aga mitte otseselt agressiivne. See on mingi kaitsemehhanism tema juures, mis tekitab suhteprobleeme. 
  • Ta ei ole aus ega siiras. Ta ütleb ühte aga mõtleb teist. Üteldes jah, näitab tema kehakeel vastupidist ja see tekitabki segadust teistes. 
  • Ta võtab kõike alati hästi isiklikult, tal on tunne nagu teised kogu aeg teda ründaksid. 
  • Ta on ebameeldiv. 
  • Ta arvab, et teised on tema vastu ülekohtused ja ebaõiglased. Kiusavad teda ja teevad talle halba. 
  • Ta ütleb, et on nõus midagi tegema aga tema kehakeel näitab vastupidist. 
  • Tal on alaväärsuskompleks. 
  • Ta on paindumatu.
  • Ta on tavaliselt reserveeritud, vaikne (ja karistab ka teisi oma vaikimisega), võib näida ükskõiksena, ülbe ja ebameeldivana. 
  • Tavaliselt on tegemist inimesega, kes kardab (ja manipuleerib teistega kartusest, et teda ära kasutatakse).

 

Millest probleem on alguse saanud sellise inimese juures? 

 

 

 

 Passiiv-agressiivne inimene ei anna endale ise aru, et tema käitumine on põhjustatud kannatustest, mis said alguse traumeerivatest või märkivatest sündmustest tema elus. Tavaliselt on sellised sündmused leidnud aset lapsepõlve jooksul ja seotud ebakindluse- ja turvatunde puudumisega, vähese helluse ja hoolitusega, liiga autoritaarsete vanematega või siis vastupidi on ta pärit sellisest perest, kus tal lasti teha, mida ta tahtis ja puudusid igasugused reeglid. Selline laps ei ole saanud ennast väljendada indiviidina ega leidnud oma kohta elus. Tal on raske teistega suhelda ja tal puudub kaastunne teiste vastu. Tema käitumine viitab sisemisele konfliktile, pettumustele, tagasihoitud vihale ja kõigele, mida ta kannab oma hindes ja millest ta pole kunagi teistele rääkinud. Selle tõttu ta ärritubki nii ruttu, muutub impulsiivseks ja vihastab. Ta lihtsalt ei oska rääkida sellest, mis temaga lahti on.


Milliseid tüüpilisi lauseid passiiv-agressiivsed inimesed kasutavad? 

"Ma arvasin, et sa teadsid seda."

"Tulevikus ma tean nüüd, mida mul teha tuleb."

"Kui ma just ei eksinud, siis..."

"Ma arvan, et me ei saanud teineteisest aru."

"Ma ei pea sulle ju meelde tuletama, et..."

 

 

 

"Sa oled liiga selline ja selline."

"Aitab küll, kas sa lõpetad selle jonnimise? "

"Minu jaoks tundus see täiesti elementaarne!"

"See oleks arukas sinust, kui sa..."

"Kas sa arvad, et mulle meeldib sulle seda kogu aeg meelde tuletada? "

"Kuidas sa nii rumal oled? "


Kuidas toime tulla passiiv-agressiivse inimesega? 

Räägi temaga mina-vormis, mitte sina-vormis. Räägi, mida sina tunned, et ta ei mõtleks nagu ründaksid sa teda. Tal on vaja aega, et ennast muuta ja õppida normaalselt suhtlema. Ta ei hakka ennast süüdi tundma ja arvab ikka, et probleem on sinus, mitte temas. Sa pead olema järjekindel, kasutama headust ja taktitunnet, et ta aru saaks, et tema on sinu vastu ülekohtune. Vajadusel pöördu mõne spetsialisti poole, kes aitab selgeks teha, kus tema probleemid ja pettumused alguse on saanud. 





Kommentaare ei ole