{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis annab märku nõrgenenud immuunsüsteemist?

foto : unsplash / Brittany Colette     Kui immuunsüsteem ta...

foto : unsplash / Brittany Colette

 

 

Kui immuunsüsteem talitleb normaalselt, toimib ta keha kaitsekilbina, hoides meid haiguste eest. Nõrgenenud immuunsüsteem muudab aga keha vastuvõtlikumaks erinevatele haigustele.  

Enne sümptomite juurde asumist, vaatame üle ja katsume mõista, mida õieti tähendab nõrgenenud immuunsüsteem. Immuunsüsteem on suur elundite, rakkude ja valkude võrgustik, mis kaitsevad meie keha haiguste eest. Kui immuunsüsteemi talitlus on normaalne, suudab immuunsus tuvastada ja võidelda tõhusalt erinevate bakterite, viiruste, seenhaiguste ja teiste patogeenide vastu. 

Nõrgenenud immuunsus aga ei suuda tõrjuda haiguseid. Immuunsüsteemi nõrgenemisel võib olla mitmeid põhjuseid : halb toitumine, krooniline stress, erinevad haigused või ravikuurid. Nõrgenenud immuunsüsteemiga inimesed võivad nakatuda sagedamini ja raskemini nakkushaigustesse ja haavade paranemine muutub aeglasemaks. 


Märgid, mis viitavad immuunsüsteemi nõrgenemisele

 

 


1. Nakkushaigustesse haigestumine (sagedasem haigestumine, millega kaasnevad tüsistused)

Üks peamistest märkidest, mis viitab immuunsüsteemi nõrgenemisele, on sagedasem nakkushaigustesse haigestumine. See võib puudutada hingamisteede haiguseid (nohu, gripp), nahahaiguseid ning samuti kõrva-, nina- ja kurguhaiguseid. 


2. Haavade aeglasem paranemine

Tugev immuunsus soodustab ja kiirendab haavade paranemist. Kui sa märkad, et haavade paranemine võtab rohkem aega, võib see olla märk nõrgenenud immuunsusest.


3. Pidev väsimus

Pidev väsimus ja kurnatus, mis üle minna ei taha, võib olla samuti märgiks nõrgenenud immuunsusest. Keha peab rohkem pingutama selleks, et võidelda sissetungijate vastu ja selle tõttu tekib krooniline väsimus.




4. Sagedamini esinev palavik

Kui palavikku esineb rohkem, võib ka see olla märgiks nõrgenenud immuunsusest. Palavik on aitab immuunsusel viiruste vastu võidelda, kui palavik tekib aga sagedamini võib see olla märgiks, et immuunsüsteemil on raske võidelda sissetungijate vastu. 


5. Allergilised reaktsioonid

Nõrgenenud immuunsüsteemiga võivad kaasneda ka allergilised reaktsioonid. Selle tõttu võivad tekkida uued allergiad või siis võivad olemasolevad allergiad kulgeda tõsisemalt. 


6. Seletamatu kaalulangus

Kui kaal on hakanud langema ilma põhjuseta, võib see olla samuti märgiks sellest, et immuunsüsteem ei toimi korralikult. Kroonilised haigused võivad põhjustada kaalulanguse. 


Immuunsust muudavad nõrgemaks :

Immuunsuse nõrgenemisel on erinevad põhjused, nende seas kõige levinumad on :

Halb toitumine, mis põhjustab vajalike toitainete vaeguse ja muudab selle tõttu immuunsust nõrgemaks.

Krooniline stress. Stress ja pinge tekitavad põletikulisi reaktsioone.

Autoimmuunhaigused võivad samuti mõjutada immuunsüsteemi tööd.

Mõned ravimid, mis muudavad immuunsust nõrgemaks. 



Kommentaare ei ole