{ads}

HIDE

Viimased

latest

Soovitused, kuidas kaotada suve jooksul juurde võetud kilod

foto : pixabay / the5th      Kui suvi on ikka olnud grillih...

foto : pixabay / the5th

 

 

 Kui suvi on ikka olnud grillihooaeg ja puhkuse ajal tuleb ikka rohkem patustamist ette, siis nüüd on aeg end kätte võtta, et sügisele kergema sammuga vastu minna. 

Sa võid end sellega lohutada, et sa ei ole ainuke, kes suve jooksul rohkem sõi, kui vaja. Puhkuse ajal võetakse ikka kaalus juurde. Selleks aga, et septembrikuus vormis olla ja saada energiat juurde, tuleks muuta oma harjumusi. Unusta heaga kõik äärmuslikud dieedid ära, selle asemel eelista toite, mis aitavad sul oma eesmärke saavutada.


Kuidas suvel juurde võetud kilodest vabaneda? 

 

  • Maga piisavalt

Unepuudus ja vähene magamine teevad paksuks. Seega jälgi, et sa magad piisavalt, alusta sellest, et sa heidad edaspidi natuke varem magama. 

 

  • Liigu rohkem 

Kõnni vähemalt pool tundi päevas. Pista nina välja niipea, kui võimalik ja naudi maksimaalselt viimaseid ilusaid ilmu (mine jalgrattaga sõitma või jalutama, ujuma või siis seenele või marjule). 

 

  • Mälu korralikult

Võta söömiseks aega (vähemalt pool tundi, mitte vähem) ja ära söö kiirustades. Ära neela toitu ilma mälumata alla ja muuda oma toit isuäratavaks, nii, et oleks endal ilus vaadata. 

 

 

 

Kuidas muuta oma toitumusharjumusi tasakaalukamaks peale suvepuhkust? 

Sa ei pea kohe septembris hakkama närima ainult porgandeid ja sööma lahjat jogurtit selleks, et oma riietesse ära mahtuda. Katsu lihtsalt piirata rasva tarbimist ja söö vähem kastmeid, juustu, vorstitooteid ja poolfabrikaate ning magusat. Selle asemel söö rohkem selliseid toite, mis on kõrge toiteväärtusega. 

 

Hommikusöök

Unusta ära igasugused hommikusöögihelbed, moosisaiad ja apelsinimahlad, söö parem puuvilju (ka banaani), pähkleid ja kaerahelbeid (või siis kinoat või speltanisu), kõrvale mingi piimatoode ja suhkrute jook (tee või kohv).

 

Lõuna

Kõigepealt söö ära üks avokaado sidrunimahla ja maitserohelisega (avokaado täidab hästi kõhtu ja sisaldab häid rasvhappeid, mis ei tee paksuks, otse vastupidi). Seejärel söö kala või mereande, linnuliha ja mune (150g eine kohta), nii palju aedvilju, kui süda soovib ja mõistlik ports (väike kausitäis või veerand taldriku suurusest) kaun- või teravilju : läätsed, herned, basmati riis või makaronid (kõige parem, kui on pooltäisteraviljadega tegu ja ära unusta keeta alati al dente ehk poolkõvaks).

 

 

 

Õhtusöök

Väldi loomse valgu tarbimist (mis ei lase magada), selle asemel söö kinoad (väike kausitäis aedviljadega), piimatoode ja puuvili või siis ahjuroog aedviljadega. 

Kui kõht jääb tühjaks ja tahaks näksida, siis hoia käeulatuses kuivatatud puuvilju, pähkleid, paar tükki šokolaadi, mis ei tee paksuks mõistliku tarbimise korral aga samas tõstavad tuju ja tagavad su kehale vajalikku magneesiumi (mis on lisaks stressi- ja väsimusevastase toimega).

 

Nädalavahetusel

Katsu mõneks ajaks külaskäikudest hoiduda, kus sa tead, et läheb suuremaks söömiseks (eriti kui sa tead, et sa ei suuda end kontrollida, kui kiusatusi on liiga palju). Kodus aga katsu väike minidieet läbi teha (näiteks söö ühe päeva jooksul söö ainult üks õun või siis piirdu sellega, et sööd ainult õhtust), see aitab seedesüsteemil puhata ja kehal mürkainetest vabaneda. Kui sa lähed välja sööma, siis eelista kala või mereande (ilma majoneesi ja võita), unusta ära sai ja leib ning ära võta magustoitu (välja arvatud puuviljad, ka jäätist võid endale lubada). Äärmuslikul juhul võid sa endale lubada klaasikese veini aga mitte rohkem. 

 

 

 

Mida teha, kui sa oled söönud rohkem, kui vaja? 

Kõige parem, kui sa võtaksid oma dieeti tõsiselt vähemalt 80% ajast ja lubaksid endale midagi head 20% ajast. See ei tee su dieedile halba, tähtis on, et sa oleksid mõistlik ja ei sööks kõike, mis ette juhtub. Seega luba endale seda, mille järgi sul isu on aga ära topi endale nii palju toitu suhu, kui mahub (1 klaas veini või 1 magustoit või 1 ports friikartuleid või 1 grillvorst või 1 hamburger) ja söö selliseid toite sellistel päevadel, kui sa tead, et on rohkem liikumist ja tegutsemist. Peale patustamist aga võta kohe end käsile jälle tõsiselt. Kui tekib isu näksimise järele, siis joo suur klaasitäis vett ja tee midagi muud (kuula muusikat, helista sõbrale, joonista, loe raamatut, mine jalutama natuke) enne, kui sa otsustad süüa. Tihti on tegemist stressiga, mis paneb sööma või siis väsimusega või lihtsalt sellega, et kõigest on kõrini ja selle tõttu otsid sa söömisest lohutust. Sellisel puhul kõht tegelikult tühi ei ole.  


Kommentaare ei ole