{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kaitsta ennast nende eest, kes soovivad ja teevad teistele halba?

foto : unsplash / Danny G      On inimesi, kes teevad oma s...

foto : unsplash / Danny G

 

 

 On inimesi, kes teevad oma sõnadega teistele haiget, löövad selja tagant, manipuleerivad, mängivad teiste tunnetega ja on lihtsalt halva iseloomuga. Kuidas ennast nende eest kaitsta? 


Ilmselt on kõik inimesed kokku puutunud selliste inimestega kas siis tööalases keskkonnas või eraelus. Need on inimesed, kellega sa ei tunne ennast hästi ja kes on üldiselt ebameeldivad. Tavaliselt tegutsevad nad varjus, mõnikord näitavad oma palet aga ka teiste eest ilma ainsagi põhjuseta. On nad elus pettunud või ongi sellisena sündinud, seda teavad ainult nemad ise. Ja sellel pole tähtsust. Selge on see, et nad ei taha sulle midagi head. Selliste inimestega suhtlemine võib sulle ainult halba teha. Kuna õnnetused ei tule kunagi üksi, siis on tegelikkuses väga raske sellisest inimesest lahti saada, kui ta on sind juba enda võimusesse võtnud. Kuidas kaitsta end siis nende kurjuse eest? 



Kuidas tunda toksilist inimest ära?

Kui sinu tutvusringkonnas on mõni selline inimene, on kõige olulisem see, et sa kaitsed ja hoiad oma emotsionaalset heaolu. Selleks inimeseks võib olla sinu töökaaslane, sõber, pereliige või isegi elukaaslane. See, mis neid eristab, on oskus manipuleerida. Ta on võimeline sulle näitama ennast hoopis teises ja palju paremas valguses, kui ta tegelikult on. 

Ta on harjunud teisi ära kasutama ja nendega manipuleerima selleks, et oma tahtmist saada. Ta võib tekitada teistes süütunnet või siis hakata teisi meelitama, kasutada emotsionaalset väljapressimist või mängida ohvrit, kõike seda oma isiklike eesmärkide elluviimiseks. Ta kipub teisi kritiseerima ja alavääristama. Ta näeb teistes ainult vigu ja puudusi, puudutab see siis teiste välimust, tegusid või eluviise. Tegemist on nartsissistiga, kes on liiga enesekeskne selleks, et arvestada teiste soovidega. Ta on omakasupüüdlik inimene. 

 

 

Ta tekitab enda ümber negatiivse õhkkonna. Ta hädaldab kogu aeg ega ole kunagi millegagi rahul. Ta on pessimistlik ja on harjunud nägema elu halvas valguses. Tal ei tule mõttessegi panna ennast kellegi teise asemele, et paremini mõista teiste emotsioone. Tal puudub igasugunegi kaastunne. Tema suhted ei kesta kaua ja on üsna konfliktsed. Tal on raske hoida normaalseid ja tasakaalukaid suhteid teistega. 


Miks sa selliseid inimesi vältima pead?

Sest temaga suhtlemine ja läbikäimine on emotsionaalselt kurnav. Suheldes sellise inimesega tunned sa oma elus pidevat stressi, ärevust ja masendust ning hakkad ennast alahindama. Sa ei saa teda muuta. Parem on vältida temaga suhtlemist, kui sa tahad hoida oma vaimset tervist. 

Tema pidev kriitika, oskus teise inimese tunnetega mängida ja harjumus teisi alandada võivad mõjutada sinu enesehinnangut. Ta tekitab sinus stressi, depressiooni ja ärevushäireid. Selle tõttu tunned sa end kogu aeg väsinuna, kurnatuna, ebakindlana ja lootuse kaotanuna. 

Suhe sellise inimesega ei ole tasakaalukas. Tema keskendub oma isiklikele soovidele ja vajadustele, tundmata vähimatki huvi sinu soovide vastu. Tema tõttu ei tunne sa ennast hästi. Ta kritiseerib sind kogu aeg, on pessimistlik ega toeta sind, kui sa seda vajad. 

Hoidudes temaga suhtlemast aitab sul hoida ka tervemat keskkonda enda ümber. Ãœmbritsedes end positiivsete ja heatahtlike inimestega on sul vähemalt võimalus saada õnnelikuks oma elus. Sinu vaimne tervis ja heaolu on kõige tähtsamad. Ãœmbritse end positiivsete ja heade inimestega, kes sind toetavad, austavad ja soovivad sulle head. 


Mis iseloomustab halbu inimesi? 

Toksiline inimene on halb inimene. Ta on väga negatiivne oma igapäevases elus. Ta on teiste vastu halb. Ta otsib kogu aeg võimalusi, kuidas teisele tema koht kätte näidata, kuidas teha teistele haiget, alandada ja naeruvääristada selleks, et ise ennast seejuures paremini tunda. Ta ei tea, mida tähendab kaastunne. Tal on raske mõista ja aru saada teiste tunnetest. Teiste kannatused ei puuduta teda. 

Ta tunneb, et on teistest parem. Ta tunneb kibestumust ja kadedust nende vastu, kellel läheb paremini, kui temal. See on ka põhjus, miks ta kogu aeg teistele halba teeb. 

Tema ainus rõõm on see, kui ta saab teistele halba teha. Ta tahab rikkuda teiste mainet, omavahelisi suhteid ja teiste usaldust. Ta on võimeline valetama, kuulujutte levitama või muul moel halba tegema. Ta ei tunne süümepiinu. Ta mängib teiste tunnetega, petab, valetab ja mängib ise ohvrit. 

 

 

 


Kuidas ennast kaitsta sellise inimese eest? 


Vali paremini, kellega sa suhtled

Me ei saa sugulasi endale valida aga me võime valida, kellega me suhtleme. Suhtle rohkem heade ja positiivsete inimestega, nii ei pea sa raiskama oma aega ja energiat toksiliste suhete peale. Lisaks oled sa nii koos inimestega, kes sind võtavad sellisena nagu sa oled ja hindavad sind tõeliselt. 

Vali enda ringkonda häid inimesi, keda sa võid usaldada ja kes sind toetavad vajaduse korral. Toksiliste inimestega suhtlemine mõjub halvasti sinu enesehinnangule.


Ära jaga liiga palju suhtlusvõrkudes

Meie ajastul käib suur osa elust sotsiaalvõrkudes. Sellel on oma head küljed aga samuti negatiivsed pooled, mis võivad jätta oma jälje vaimsele tervisele. Ära hakka kirjutama liiga isiklikest asjadest sotsiaalmeedias, sa ei pea jagama oma eraelu ja andma võimaluse täiesti võhivõõrastel inimestel ennast kritiseerida ja naeruvääristada. 

Sotsiaalmeedias võib igaüks öelda, mida heaks arvab ja avaldada oma arvamust. Just suhtlusvõrkudes on palju kibestumust ja kurjust. Sinu pilte ja arvamusi näevad tuhanded inimesed, ka need, kes võivad otsida võimalusi, et sulle halba teha. Seega parem on hoida oma eraelu enda teada. Jagades teistega kõike, annad sa neile võimaluse teha endale halba, see võib aga mõjutada sinu emotsionaalset heaolu, tõstest stressi ja ärevuse taset.


 Ã„ra räägi liiga palju oma eraelust

Selleks, et olla õnnelik, on parem elada tagasihoidlikult. Ära räägi liiga palju oma eralust, nii oled sa kõige paremini kaitstud halbade inimeste eest. 

 

Hoia distantsi halbade inimestega

Miks sa pead nendega suhtlema? Sul on täielik õigus hoida neist eemale, kui sa tunned nende negatiivset mõju ja tead, et nad teevad sulle halba. Kui sa näed, et inimene teeb sulle halba ja tunneb ise sellest rõõmu, siis ära lihtsalt suhtle temaga. Ta otsib lihtsalt võimalusi, kuidas inimesi omavahel tülli ajada ja kasutada sind ära. Kui sa aga pead temaga läbi käima näiteks siis, kui tegemist on kolleegiga, siis piira temaga suhtlemist nii palju, kui võimalik. 

 

Ära oota temalt midagi

Sa ei saa teda nagunii muuta. Selleks, et hoida end halbade üllatuste ja pettumuste eest, tee endale selgeks, et sul ei ole vaja temalt mitte midagi oodata. Et end paremini kaitsta tema kurjuse eest, suhtle edaspidi rohkem nendega, kes tahavad sulle head ja toetavad sind. Miks sa raiskad oma energiat nende peale, kes soovivad sulle halba.

Ta on suur egoist ega hooli teiste tunnetest. Kui sa ootad temalt midagi vastu, tekitad sa ainult emotsionaalse sõltuvuse tema vastu. Sa ootad, et ta muutuks või otsid tema heakskiitu. See ei ole aga hea.

 

 

 

 

Võta inimesi sellisena nagu nad on

Kui sa oled aru saanud, et inimesed ei pea olema sellised nagu sina tahad, et nad oleksid, võid sa elada rahulikult. Võta inimesi sellisena nagu nad on ja ära katsu neid muuta. Nii hoiad sa end pettumuste ja viha eest ning kaitsed oma sisemist rahu. Ära pane tema peale liiga suuri ootusi. Sa ei saa kontrollida teiste käitumist, sa võid kontrollida ainult seda, kuidas sina reageerid selle peale, mida tema teeb. 

Võttes inimesi sellisena nagu nad on, näed sa neid ka teises valguses. Sa saad aru, et nende kurjuse taga on võib-olla hingehaavad, mille põhjuseks on isiklikud hirmud ja kartused. 

 

Põgene konfliktide eest

Ära vasta talle samaga. Ära mine tema mänguga kaasa.  Miks sa peaksid raiskama oma energiat kättemaksu peale? Eira teda. Ära tee temast välja. Ole lihtsalt vait. See on parim, mis sa teha saad. Nii kaitsed sa oma vaimset tervist ja hingerahu ning hoiad end liigse stressi eest. 

 

Ära lase ennast mõjutada

Lastes ennast mõjutada, annad sa ennast tema võimusesse. Ära lase ennast mõjutada ja võta ise oma otsuseid vastu. Nii ei satu sa olukordadesse ega pea tegema midagi, mis ei kattu sinu väärtushinnangute ja põhimõtetega. 

 

Pane piirid paika

Ilma solvamata, ilma ründamata, ilma vägivaldseks muutumata pead sa paika panema piirid, et kaitsta end kurjuse eest. Pannes paika piirid, näitad sa kõigepealt austust iseenda vastu välja. Sa paned paika selle, millega sa oled nõus ja millega mitte. Tänu sellele muutud sa ka enesekindlamaks. 

 

Anna andeks aga ära unusta

Andestamine aitab sul panna õlgade pealt maha emotsionaalne koorem. Andestades annad sa endale võimaluse ravida oma hingehaavad terveks ning vabaneda kibestumisest. Andestamine ei tähenda, et sa pead unustama. Sest nii pead sa meeles, mis sulle haiget tegi ja oskad ennast edaspidi sellistest inimestest eemale hoida. 



Kommentaare ei ole