{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vedelikupuudus nõrgestab meie mikrobiootat. Kuidas ennast hoida kuumade ilmadega?

foto : unsplash / engin akyurt     Inimene vajab piisaval h...

foto : unsplash / engin akyurt

 

 

Inimene vajab piisaval hulgal vett, et olla hea tervise juures. Eriti kuumade ilmadega on vee joomine väga tähtis, sest see tagab organismi normaalse funktsioneerimise. Vesi on inimese keha peamine koostisaine, aidates kehal funktsioneerida ja olles kasulik nii ajule, neerudele kui ka vereringele. 

Samuti on piisav vee  joomine hädavajalik selleks, et hoida soolestiku mikrobiootat hea tervise juures. Mikrobioota, mida peetakse sageli inimkeha kõige tähtsamaks organiks, saab sageli kannatada meie endi toitumise ja puuduliku vedelikutasakaalu tõttu. 

Miks ikkagi vee joomine on nii tähtis? Piisava vee joomine parandab seedetööd, toitainete omandamist, mürkainete väljutamist ja toetab soolestiku mikrobiootat. 

 

 

Seega toetab piisava vee joomine soolestiku tegevust, aitab kaasa sülje, maohappe ja seedeensüümide tootmisele. Sülg on aga vajalik toitainete paremaks omandamiseks ja seedetöö parandamiseks. Samuti aitab see paremini organismil mürkaineid väljutada ja kaitsta mikrobiootat väliste patogeenide eest. Vedelik, puutudes kokku soolestiku kiudainetega, moodustab lahustavate ja lahustamatute kiudainetega geeli, mis aitab väljutada jääkaineid. Soole limaskest moodustab kaitsebarjääri, takistades bakteritel ja mürkainetel vereringesse imendumist. 

Piisava vee joomine tagab ka mikrobioomi mitmekesisuse. Vee joomine aitab hoida heade bakterite taset soolestikus. Ja head bakterid on need, mis aitavad reguleerida seedimist, muutes imuunsust tugevamaks ning aitavad kaasa üldise tervise säilitamisele. 

 

 

Kõige lihtsam viis on juua tavalist vett, et hoida oma keha vedelikutasakaalu optimaalsena, samuti on aga ka toiduaineid, mis sisaldavad piisavalt vedelikku ja kaitsevad soolestiku mikrobiootat. 

Seega alustada võiks selleks, et juua rohkem vett, eriti siis, kui väljas on palavad ilmad ja organismil on raskem kehatemperatuuri reguleerida ja higistamist on rohkem. Keskmist kasvu inimene kaotab päevas ligi 1,5 liitrit vedelikku urineerimise, higistamise ja hingamise kaudu, selle tõttu on soovitatav juua päevas 1 - 1,5 l vett ning süüa vedelikku sisaldavaid puu- ja köögivilju. 

Puu- ja köögiviljad sisaldavad 90% vedelikku ja rohkelt kiudaineid, olles seega kasulikud soolestiku mikrobiootale ning organismi vedelikutasakaalu säilitamisele. Kõige parem selleks, et hoida oma keha vedelikutasakaalu suvisel ajal kuumade ilmadega, on juua rohkelt vett, süüa palju vedelikku sisaldavaid toiduaineid, tarbida vähem suhkrut sisaldavaid toite ning alkohoolseid jooke. 

 

 

Toitudest, mis sisaldavad rohkelt vedelikku, on esikohal kurk (96% vedelikku). Samuti seller, arbuus, maasikad, paprika, apelsinid, lehtsalat või siis suvikõrvits, mis aitavad hoida piisavat vedeliku taset organismis. 

Sama tähtsal kohal on siiski ka vee joomine, sest ainult toidu kaudu ei ole võimalik säilitada organismi normaalset vedelikutasakaalu. Selle tõttu tuleks juua suvel palavate ilmadega vähemalt 8 klaasi vett päevas. 

Lisaks ei maksa oodata, kuni tekib janu. Hea oleks, kui juua vett kogu aeg terve päeva jooksul selleks, et hoida ära dehüdratatsiooni ehk vedelikupuudust. 

Kuidas aga selgeks teha, kas sa jood piisavalt vett? Vedelikupuudusest annab märku tumedam uriin, suukuivus, pearinglus, väsimus või siis kuiv nahk. 



Kommentaare ei ole