{ads}

HIDE

Viimased

latest

Soovitused, mida süüa peale 60. eluaastaid, et piirata rakkude vananemist

  foot : unsplash / Natalia Nakonechna   Antioksüdantidel o...

 

foot : unsplash / Natalia Nakonechna

 

Antioksüdantidel on meie toidulauas tähtis koht. Alates 60. eluaastatest muutuvad inimese füsioloogilised vajadused (joomine, söömine jne), sellepärast tuleb kohandada toitumist oma eluviisidega. Lihasmassi kadu, valgusünteesi kahanemine lihastes, ainevahetuse aeglustumine on ainult üks osa, mis kõik leiavad aset tänu organismi rakkude vananemisele. Ent muutes oma toitumisharjumusi, on võimalik vananemisprotsessi aeglustada. Selleks, et olla parimas vormis igas vanuses, muuda oma toitumist tervislikumaks.


Milliseid toite tuleks süüa selleks, et aeglustada rakkude vananemist?

Tervislikud eluviisid aeglustavad rakkude vananemist. Suitsetamine, alkohol ja stress mõjutavad vabade radikaalide teket, mis põhjustavad oksüdatiivset stressi. Kui kehas ei ole piisavalt antioksüdante, on tasakaal vabade radikaalide tootmise ja rakkude taastumisvõime vahel rikutud. 

Selle vastu aitab, kui süüa rohkem õigeid toiduaineid. Sellises vanuses tuleb süüa piisavas koguses valku, kiudaineid, kaltsiumit ning juua palju vett. Mis puutub päevasesse kalorikogusesse, siis sõltub kõik inimese enda kehalisest aktiivsusest ja füüsilisest seisundist. 

 

 


Mida teha, et tagada endale piisavalt antioksüdante? 

Tähtis on süüa mitmekesiselt ja tasakaalukalt selleks, et võidelda rakkude vananemise vastu. Pool taldrikust peaks sisaldama aedvilju, veerand pool- või täisteravilju või kartulit, mis hoiavad ära veresuhkru kõikumist, üks piimatoode, üks portsjon taimset või loomset valku, hea kvaliteediga rasvaine (rapsi-, pähkli- või linaõli), mis sisaldab rohkelt oomega-3 rasvhappeid.

Niimoodi süües tagad sa oma kehale piisava koguse vajalikke antioksüdante. Hea oleks süüa ka rohkem rohelisi aedvilju, kasutada vürtse (kaneel, kurkum, ingver), süüa munakollast ja rasvast kala, mis sisaldavad kasulikku oomega-3 rasvhapet (sardiinid, makrell). Ning iga päev peotäis pähkleid, mis sisaldavad rohkelt seleeni (tegemist on väga tugeva antioksüdandiga, mida meie keha vajab).

 

 


Milliseid toite tuleks aga vähem süüa?

Üks peamistest rakkude enneaegse vananemise põhjustajateks on põletikku tekitav toit, mis mõjutab vabade radikaalide teket, tõstes rakkudes oksüdatiivset stressi. Põletikku tekitavad toidud, mille söömist tuleks piirata, on järgmised :

1. Punane liha. Söö rohkem valget ja lahjat linnuliha (kana, kalkun). Samuti kaunvilju (läätsed, herned, kikerherned), mis sisaldavad rohkelt taimset valku. 

2. Vorstitooted. Vorstid, pasteedid, singid, sardellid, delikatessliha jne, sisaldavad liiga palju rasva, üldiselt üle 25%, selle tõttu tuleks neid süüa harvem. 

3. Tulel grillitud ja söel küpsetatud toidud. Grillimist ei peeta tervislikuks toiduvalmistamise viisiks.

4. Liiga pehmeks keedetud makaronid ja riis, mis sisaldavad rohkelt süsivesikuid, tõstes veresuhkru taset.

5. Ultratoodetud (ülitöödeldud) toidud, mis sisaldavad rohkelt värvaineid, lisaaineid, halba rasva (oomega-6) ja liiga suures koguses suhkrut.

Kommentaare ei ole