{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida ei tohi öelda inimesele, kes kannatab depressiooni all

foto: unsplash / Alex Ivashenko      Kui üks sinu lähedaste...

foto: unsplash / Alex Ivashenko

 

 

 Kui üks sinu lähedastest kannatab depressiooni all, ei ole alati lihtne teada, kuidas tuleks õieti käituda. Kindlasti aga ei tohiks sa kasutada järgmisi lauseid. 

Iga inimene on erinev, iga inimene tunneb ka depressiooni erineval moel ja elab seda omamoodi üle. Väga raske on toetada oma lähedast, kes kannatab depressiooni all. Selle jaoks tuleb leida kuldne kesktee, et olla olemas ja mitte muutuda pealesuruvaks. Mida siis teha? Kliiniline psühholoog Julie Smith koostas nimekirja sellest, mida kindlasti ei tohiks öelda inimesele, kes kannatab depressiooni all. Nimekiri sisaldas nõuandeid, mis aitavad toetada lähedast inimest sellel raskel perioodil. Julie Smith soovitab lihtsalt kuulata ära oma lähedast ja mitte hakata teda hukka mõistma. Sa võid näiteks küsida temalt, kuidas sina saaksid teda kõige paremini aidata. Kindlasti ei tohi kasutada aga järgmisi lauseid. 

 

"Sa pole üldse seda nägugi, et sul oleks depressioon."

Depressioonil ei ole nägu, ütleb Julie Smith. See, et sa ei näe inimest kannatamas, ei tähenda nagu oleks temaga kõik korras. Inimene võib täiesti edukalt kannatada depressiooni all, tehes samal ajal nägu nagu oleks temaga kõik korras. Üteldes nii, tekitad sa tunde nagu teisel inimesel poleks õigust tunda seda, mida ta tunneb ja nagu naeruvääristaksid sa tema haigust. 

 

 

 

"Kui minul depressioon oleks, siis ma teeksin nii..."

Kui keegi pole sinult nõu küsinus, siis ära hakka ise oma soovitusi jagama. Eriti siis, kui sul endal pole kunagi depressiooni olnud ja sa ei kujuta ettegi, mida teine inimene tunneb ja läbi elab. Ja kui sul pole ka vajalikke oskusi ning teadmisi antud valdkonnast. Kui sa tahad tõesti mingeid nõuandeid jagada, siis parem küsi kõigepealt selleks luba. 

 

"Lõpeta see muretsemine, kõik saab korda."

Kliinilise psühholoogi sõnul ei ole see hea, sest sa paned inimest nii probleemi vältima, oma kannatusi eirama, lootuses, et see iseenesest ära kaob. Selle asemel anna talle parem võimalus, et ta räägiks sulle, mida ta tunneb.

 

"Sul pole mingit põhjust depressioonis olla, teised elavad palju hirmsamaid asju oma elus läbi"

See, et sina ei tea, mis on depressioon või millest see on tekkinud, ei tähenda see, nagu poleks seda olemas. Kusjuures depressioon ei teki tingimata millegi tagajärjel. Iga inimene võib depressiooni all kannatada. Depressioon on sotsiaalsete, psühholoogiliste ja bioloogiliste tegurite keerulisest koosmõjust. Inimesel, kelle elus on traumeerivaid sündmusi, võib kujuneda välja depressioon aga alati see nii ei ole.

 

 




Kommentaare ei ole