{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sa tarbid liiga palju soola

foto : unsplash / charlesdeluvio      Sool on organismi nor...

foto : unsplash / charlesdeluvio

 

 

 Sool on organismi normaalseks funktsioneerimiseks küll tähtis aga liiga suures koguses muutub sool tervisele ohtlikuks. Millised märgid viitavad sellele, et sa tarbid liiga palju soola? 

Sool on meie toidus peamine naatriumi allikas, naatriumil on aga tähtis roll hoides rakkude vajalikku vedelikutaset. Liigne soola tarbimine on aga tervisele kahjulik. Kõrge soolatase rikub naatriumi normaalset taset organismis, mis võib tõsta vererõhku ning südame-veresoonkonna haiguste riski. 


Märgid, mis viitavad sellele, et sa tarbid liiga palju soola

Seda ei olegi nii lihtne välja selgitada, kui palju sa tarbid päeva jooksul soola. Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul on soovitatav päevane soolakogus kõigest 6 grammi. Enamik inimesi tarbib aga palju rohkem soovitatavast kogusest ehk siis keskmiselt 9-12 grammi päevas, mis teeb kaks korda rohkem, kui ette nähtud. 

Spetsialistide sõnul annavad järgmised märgid aimu sellest, et sa tarbid liiga palju soola.

 

 


Sage pissihäda

Peale soolase toidu söömist on normaalne, et tekib janu. Suur joogijanu on keha reageering, mis tekib peale soolase toidu söömist ning mille tõttu inimene hakkab rohkem vedelikku tarbima ning mis omakorda põhjustab sagedase pissihäda. Juues rohkem vett, katsub organism tegelikult väljutada liigset soola.


Peavalud

Liigne sool võib kaasa tuua organismi dehüdratatsiooni ehk vedelikupuuduse ning põhjustada peavalu. Tavaliselt on selline peavalu palju tugevam. Üldiselt tekib peavalu ka kiiremini, ent kaob kohe peale vedeliku tarbimist. 

 

 


Käte ja jalgade tursed

Teine märk, mis viitab liigsele soola tarbimisele, on tursed, mis tekivad, kui naatriumi tase kehas on liiga kõrge. Liigse soola tarbimise puhul hakkab organism naatriumivarusid kinni hoidma, tõstes vedeliku taset kudedes. Neerude töö on sellepärast häiritud, neerud ei väljuta enam nii hästi vedelikku ja selle tõttu tõuseb vererõhk. 

Üldiselt tekivad tursed üsna hilja, mitte kohe peale söömist. Kui sa aga märkad, et paistetust ja turseid jalgade ja käte piirkonnast 24-tunni jooksul peale söömist, võib see olla põhjustatud liiga soolasest toidust. 


Kõrge vererõhk

Liigne soola tarbimine on üks kõrge vererõhu põhjustatajatest. Ainuüksi poole tunni möödudes tõstab liigne sool esile kehas reageeringu, tõstes vererõhku. Kui sul esineb järgmisi probleeme peale soolase toidu söömist, võib selle põhjuseks olla liiga kõrge vererõhk, millega võib kaasneda südamepekslemine, ninaverejooks, rõhuv tunne, pearinglus, valu rinnus või udune nägemine.

Kommentaare ei ole