{ads}

HIDE

Viimased

latest

9 halba toitumisharjumust

  Foto : unsplash / Hannah Busing    Selleks, et vabaneda li...

 

Foto : unsplash / Hannah Busing

 

 Selleks, et vabaneda liigsetest kilodest, oleks hea analüüsida oma harjumusi ning toiduvalikuid. Seal on peidus võti, ilma milleta sa ei saa oma endist figuuri tagasi. 

Harjumustel on suur jõud ja seda nii heas, kui halvas mõttes. 

On selliseid asju, mida me teeme ilma mõtlemata. Sest me oleme nii harjunud. See on meile maast madalast sisse juurdunud. Sest meid on õpetatud sööma oma taldrikut tühjaks. Sest me oleme harjunud vaatama telekat söömise ajal. Sest meil on kogu aeg kiire ja selle tõttu ei leia me aega selleks, et korralikult süüa. Sest meil ei ole aega vee joomiseks või läheb see lihtsalt meelest ära. Kõik need väikesed asjad soodustavad aga kaalutõusu. Me ei mõtle küll sellele aga nii see on. 

Teine asi, mis takistab kaalust alla saada, on toiduvalik. Ei, kallis inimene, lahjad toidud ei tee sind saledaks (kui see nii oleks, siis kõik teaksid seda); ei, pähkleid ei saa nii palju süüa, kui sa seda sooviksid (pähklid on väga rasvased); ja ei, teraviljad ja kartul ei tee sind paksuks (kui sa korralikult valid, siis aitavad nad sul isegi kaalust alla saada).

 

 

 

Vaatame nüüd üle, millised harjumused ja vead ei lase sul oma liigsetest kilodest vabaneda.

1. Teleka ees söömine

Lülita telekas ja kõik teised ekraanid välja söömise ajal. Kui sa tahad kaalust alla saada ja olla terve, siis istu korralikult laua taga ja võta söömiseks aega (ehk teiste sõnadega ära söö diivani peal teleka ees).

 

2. Sa ei joo piisavalt vett

Mõnikord öeldakse, et söögi kõrvale ei ole hea vett juua, sest see muudab ainevahetust aeglasemaks aga see ei ole õige. 1 - 2 klaasi vee joomine eine kõrvale ei tekita mingit probleemi. Vastupidi, see tekitab kiiremini täiskõhutunnet ning parandab kiudainete tegevust, mis samuti alandavad söögiisu.

 

3. Sa sööd alati oma taldriku tühjaks

Ära tõsta liiga suuri portse taldrikule. Erinevad uuringud on näidanud, et väikeste taldrikute pealt süües, süüakse tavaliselt 30% vähem. Ja kui sul jääb toitu üle, siis pane see järgmiseks korraks kõrvale, mitte ära viska ära.

 

4. Sa sööd liiga ruttu

Katsu võtta vähemalt 20 minutit aega söömiseks ja mis veelgi tähtsam, toidu mälumiseks. Söö rohkem tahkeid toiduaineid, mida peab närima ning mäluma piisavalt kaua, et täiskõhutunne jõuaks tekkida. Väldi pehmeid võileibasid.

 

 

 

5. Ära unusta vahepala

Pealelõunane vahepeala aitab õhtusöögini vastu pidada ja nii ei torma sa šokolaadi ostma kohe esimese asjana. Kui sul läheb kõht pealelõunal tühjaks, siis söö puuvilja, jogurtit, musta šokolaadi või siis peotäis pähkleid.

 

6. Sa ei maga piisavalt

Katsu heita magama samadel kellaaegadel ning magada piisavalt. Kõik inimesed on erinevad aga keskmiselt vajame me 7-9 tundi ööund. Selleks, et paremini magama jääda, väldi liiga rasvast sööki õhtul, mida on raske seedida ning ekraanide taga olemist ( telekas, arvuti, nutitelefon...), sest ekraanide sinine valgus takistab melatoniini (unehormooni) tootmist.

 

7. Lahjad toidud

Sest tihti süüakse selliseid toiduaineid, mille peal on kirjas lahja, kaks korda rohkem. Lahjad piimatooted täidavad aga halvasti kõhtu ja on liiga vedela tekstuuriga. Magusaineid sisaldavatel toitudel on aga suhkru maitse ja nad tekitavad veelgi suurema soovi magusa järele. Lisaks sellele sisaldavad lahjad toiduained liiga palju lisaaineid. 

 

8. Teraviljad, kaunviljad ja kartul

Kui sa ei söö enam üldse teraviljatooteid (sai, makaronid, riis, kinoa, tatar...), siis võib sul kõht ruttu tühjaks minna ja selle tõttu võid sa süüa rohkem, kui vaja. Jah, teraviljatooted sisaldavad palju kaloreid (100 grammi pastat sisaldab keskmiselt 350 kalorit) aga nad tagavad kehale vajalikku tärklist ning kiudaineid, mis tekitavad pikemaks ajaks täiskõhutunde. Teraviljatooteid tuleks süüa iga söögikorra juurde, tähtis on ainult see kogus, mis peab vastama sellele, kui aktiivne on sinu eluviis. Ja loomulikult tuleks eelistada madala glükeemilise indeksiga teravilju (täisteraviljad, kaunviljad). Keskmiselt peaks naisterahvas sööma 100 - 150 grammi teravilju/kaunivilju või kartulit iga eine kõrvale.

 





Kommentaare ei ole