{ads}

HIDE

Viimased

latest

23. nädal

Nädal 23   Teise trimestri vältel areneb lapse kuulmine tublisti. Sel rasedusnädalal on lapse sisekõrva luud kõvenenud. Nüüd võit...

Nädal 23

  Teise trimestri vältel areneb lapse kuulmine tublisti. Sel rasedusnädalal on lapse sisekõrva luud kõvenenud. Nüüd võite märgata, et teie lapse liigutused ägenevad vastuseks mõnele kõvemale helile väliskeskkonnast. Teie beebi ei kuule siiski kõike samamoodi, kui teie – vaid väike osa mürast suudab tungida läbi kõhuseina. Kõige rohkem tutvub laps enne sündimist teie häälega – ta kuuleb seda mitmel moel iga kord, kui räägite. Ka pärast sündimist tunnevad lapsed kõige kergemini ära just ema hääle.
Üha rohkem meenutab teie laps sündinud beebit, eriti nüüd, mil ta on hakanud koguma rasvkudet.
Laps jätkab endiselt lootevee neelamist ning pissimist. Looteveest saadavad ained on lapsele endiselt tähtsad toiduallikad, ehkki platsenta ja nabanöör töötavad sama eesmärgi nimel.
Laps kaalub umbes 455 grammi ja on 22 sentimeetrit pikk.


Ema: Korralik puhkus igal ööl on väga tähtis. Paraku võivad selle keerulisemaks muuta üha suurenev kõht, pidev urineerimisvajadus, südamepekslemine, jalakrambid, kõhukinnisus ja muud kauni ajaga kaasas käivad ebamugavused. Nii mõnedki vaevused on kergendatavad õige toitumise ning piisava füüsilise aktiivsusega. Uinumisraskuste puhul aitavad tihti lõõgastavad vanniprotseduurid, hea raamat, taimetee ning värske õhk magamistoas.
Kas teid kimbutavad kõrvetised? Nende vältimiseks sööge vähe, aga tihti ning muutke tavaks teha peale sööki väike jalutuskäik. Ärge sööge enne magamaminekut, kuna pikaliasend pärast söömist suurendab teie vaevusi veelgi.
Võite tundma hakata esimesi ebaregulaarseid ja valutuid emaka kokkutõmbeid, mida nimetatakse Braxton-Hicks’i kokkutõmmeteks. Nende kokkutõmmete ajal tunnete, kuidas emakas muutub mõneks minutiks kõvaks ning seejärel taas lõdvestub – tänu sellisele tegevusele valmistub emakas tasapisi sünnituseks. Kui tunnete aga, et ebaregulaarsed kokkutõmbed esinevad liiga sageli või need on valulikud, konsulteerige kindlasti arsti või ämmaemandaga!


Raseduskalendri esilehele

 17.nädal 
 25.nädal 
 31.nädal 
 32.nädal 
 33.nädal 
 34.nädal 
 36.nädal 
 37.nädal 
 38.nädal 

Kommentaare ei ole